Felelős banki gyakorlatok: 2021. évi összehasonlító tanulmány- 3. kiadás

A pénzintézetek egyre inkább felismerik, hogy az éghajlatváltozás és más környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kockázatok veszélyt jelentenek a világgazdaságra és a globális pénzügyi rendszerre egyaránt.

Tanulmány letöltése

A Covid-19 világjárvány rámutatott a pénzügyi rendszer ellenálló képességének fontosságára. A bankok világszerte felismerték, hogy kulcsszerepet játszanak az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival és a Párizsi Megállapodás célkitűzéseivel összhangban álló fenntartható jövőre való áttérésben.

A felelős banki gyakorlatokról szóló harmadik összehasonlító tanulmányunk közelebbről vizsgálja az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok, valamint a szélesebb körű társadalmi és irányítási kérdések kezelésének jelenlegi legjobb gyakorlatait és tendenciáit. A Mazars korábbi,  “Felelős banki gyakorlatok: 2020. évi összehasonlító tanulmány” című kiadványára építve, legújabb tanulmányunk azt mutatja be, hogy a bankok miként vállalnak kollektív felelősséget a fenntartható pénzügyi ágazat új alapjainak megteremtése, valamint az egészségesebb gazdaságok építéséhez való hozzájárulás érdekében.

A mintát képező 37 bankot – amelyek az eszközállományaik alapján a legnagyobbak az adott földrajzi területen – négy kategóriába soroltuk: kiemelkedőek, vezetők, támogatók és követők. Bíztató, hogy a legutóbbi összehasonlító tanulmány megállapításaihoz képest több bank került át a 80% és 95% közötti pozitív eredménysávot alkotó „vezető” kategóriába, annak ellenére, hogy az értékelési kritériumainkat a gyakorlat és a követelmények javulásának tükrözése érdekében szigorítottuk.

Responsible banking practices- state of play

Ugyanakkor továbbra is számos kihívás áll még fenn. Van még hova fejlődni, különösen azokban a régiókban, ahol hiányoznak az iparági iránymutatások és az ESG-vel ( (environmental, social and governance, azaz környezeti, társadalmi és irányítási kérdésekkel) kapcsolatos szabályozások. Valójában a markáns fenntarthatósági gyakorlatok gyakran következetes ágazati és jogi ösztönzőkkel járnak együtt.

A tanulmány angol nyelven az alábbi linken érhető el:

Kapcsolódó anyag

Responsible banking practices- benchmark study 2021