Határozott vezetéssel egy fenntartható jövő érdekében: A Mazars 2023. évi felsővezetői felmérése (C-suite barometer)

Legfrissebb „C-suite barometer” felsővezetői felmérésünk azt mutatja, hogy az elmúlt év jelentős kihívásai – köztük az infláció és a gazdasági instabilitás, a magas energiaárak, a háborúk és a geopolitikai feszültségek – ellenére a vezetők készen állnak ezekkel szembenézni és pozitív kilátásokkal tekintenek 2023-ra. A technológia és a fenntarthatóság a két legfontosabb stratégiai prioritás az elkövetkező három-öt évre, és a felsővezetők komoly lépéseket tesznek ezeken a területeken, hogy biztosítsák vállalkozásuk stabilitását.

Kutatásunk eredményei:

  • Optimizmus a folyamatos kihívásokkal szemben: A gazdasági instabilitás, a növekvő energiaárak és a geopolitikai feszültségek ellenére a legtöbb vezető optimista a jövőbeli növekedéssel kapcsolatban: a válaszadók 86%-a pozitívan tekint a 2023-as növekedés elébe.
  • A vállalkozásokat 2023-ban befolyásoló trendek: A külső tényezők, amelyek várhatóan a legnagyobb hatással lesznek a vállalkozásokra idén: a gazdasági trendek, beleértve az inflációt és a megélhetési költségek növekedését; a magas energiaárak és/vagy energiahiány; valamint az új technológiák megjelenése.
  • Magabiztos reagálás a trendekre: A magabiztosságot mérő Mazars Confidence Index értéke alapján az általános bizalom kissé elmarad a 2021-estől , de a 2020-as kutatáshoz képest emelkedett. A vezetők leginkább abban bíznak, hogy képesek lesznek kezelni a feltörekvő technológiákat (magas szintű önbizalom 54% esetében), míg legkevésbé a geopolitikai instabilitás (23%), az energiaárak/hiány (27%), a munkaerőhiány (32%), valamint a gazdasági trendek (33%) kezelésében – egyben ezeket tekintik a vállalati növekedés fő akadályainak is. 
  • A digitális világ teljes körű elfogadása: A vállalati IT-technológia átalakítása a vezetők számára a legfontosabb stratégiai prioritás az elkövetkező három-öt évben. Az új technológiák megjelenése várhatóan nagy hatással lesz az üzleti tevékenyégre, és a felsővezetők felismerik az olyan technológiák fontosságát, mint a mesterséges intelligencia, az automatizálás, a Big Data és a Web3. A kiberfenyegetések továbbra is a mindennapos realitás része, de a vezetők bíznak abban, hogy adataik védve vannak.
  • Befektetés egy fenntartható jövőbe: Egy új vagy felülvizsgált fenntarthatósági stratégia elkészítése a második helyen áll az elkövetkező három-öt év stratégiai prioritásainak listáján, és a megkérdezettek több mint kétharmada (68%) válaszolta azt, hogy a következő évben tervezik növelni a fenntarthatósági kezdeményezésekbe történő befektetéseket, ami azt jelzi, hogy az ESG fontos szerepet játszik a felsővezetők napirendjében. A vállalkozások többsége (65%) készít fenntarthatósági jelentést, de elismeri, hogy az adatok minősége és nyomon követése kihívást jelenthet, és alig több mint egyharmaduk (36%) érzi magát teljesen felkészültnek az új ESG-beszámolókészítési követelményekre.
  • A sokszínűség és a tehetség fontosságának felismerése: A vezetők negyede szerint az új tehetségek bevonzására és -megtartására irányuló stratégia alapvető prioritás, és közel egyharmaduk (28%) szerint a képzett munkaerő felvételének nehézségei akadályozzák a vállalat növekedését. Annak ellenére, hogy elismerik a sokszínű munkaerő fontosságát, a valódi egyenlőség sok vállalatnál továbbra is nehezen elérhető távlati célnak tűnik, és kevés előrelépés tapasztalható a vezető döntéshozók körében a nemek közötti sokszínűség terén is.

A Mazars 2022 negyedik negyedévében végzett „C-suite barometer” felsővezetői felmérésében a világ 27 országából több mint 800 felsővezető véleményét kérte ki annak megértése érdekében, hogy milyen lehetőségekkel és kihívásokkal kell szembenézniük.

Töltse le a jelentést az alábbi linken ha kíváncsi a részletekre!

Kapcsolódó anyag

C-suite barometer outlook 2023