Az európai bankok pénzügyi teljesítménye a Covid-19 kontextusában- 2021. júniusi frissítés

Hogyan befolyásolta a Covid-19 az európai bankok pénzügyi teljesítményét?

Tanulmányunkban 11 európai ország 26 bankjának közbenső beszámolóját elemeztük, hogy jobban megértsük a Covid-19 hatását a bankok pénzügyi teljesítményére. Ez a tanulmány a sorozat harmadik része, amely a jelentés 2021 májusában megjelent második kiadásának folytatása.

A jelentés itt tölthető le

Főbb megállapítások

  • 2021 első felében a mintában szereplő valamennyi bank jelentős csökkenést mutatott ki a várható hitelezési veszteség (ECL) tekintetében 2020 azonos időszakához képest. 
  • Azon bankok többsége, ahol tavaly a legnagyobb mértékű ECL-növekedés volt tapasztalható mára nettó ECL-profitot mutattak ki 2021 első felére vonatkozóan.
  • Mind a 18 bank, amelyek mind 2021 első felére és 2020 év végére vonatkozóan közzétették erre vonatkozó adataikat, rendelkeznek halmozottan modelljeiken felüli tartalék képzéssel, ami várható hitelezési veszteséggel kapcsolatos ráfordításként jelenik meg.
  • A modellek kiegészítéseinek változása az abszolút értékben kifejezett kiegészítés előtti ECL-eredmény (profit vagy veszteség) 54%-át teszi ki.

„Jelentéseinkben arra törekszünk, hogy megosszuk a 26 európai bank által közzétett, a Covid-19 várható hitelezési veszteségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos új információkat. Legfrissebb eredményeink azt mutatják, hogy az ECL díj jelentős mértékben csökken az eredményben és a bankok növekvő súlyában. Továbbra is figyelemmel kísérjük az ECL-hez kapcsolódó mutatókat, amint a 2021-es éves jelentések elérhetővé válnak.

Vincent Guillard

Partner

Kapcsolódó anyag

Financial reporting of European banks: June 2021 update