Az európai bankok pénzügyi teljesítménye a Covid-19 kontextusában: 2021. évi összehasonlító tanulmány

Hogyan hat a világjárvány az európai bankok pénzügyi teljesítményére?
A Covid-19 válság továbbra is aláássa a globális pénzügyi stabilitást. Bár a bankszektorra gyakorolt teljes hatását még nem lehet meghatározni, a 2020. évi eredmények alapján képet alkothatunk arról, hogy a Covid-19 milyen hatással van a bankok pénzügyi közzétételeiben szereplő várható hitelezési veszteségekre (ECL).

A tanulmány letöltése

Elemeztük 11 európai ország 26 bankjának éves jelentését, hogy jobban megértsük a Covid-19 hatását a bankok pénzügyi teljesítményére. Ez a tanulmány a második kiadás, amely a 2020 szeptemberében megjelent első kiadás folytatása. A tanulmány a részt vevő bankok 2021. április 1-jéig közzétett éves jelentéseiben közzétett, auditált információkon alapul.

A középpontban a várható hitelezési veszteségek

A tanulmány elsősorban a Covid-19 európai bankszektorra gyakorolt ECL-hez kapcsolódó hatásaira összpontosít. A következő kérdéseket tárgyalja:

  • Milyen mértékben befolyásolta a Covid-19 járvány a működési eredményt, illetve a 2020-ra elszámolt ECL miatti ráfordításokat?
  • Milyen következményekkel bír az ECL fedezeti rátákra, valamint a bruttó hitelkockázati kitettség és az ECL alapú értékvesztés alakulására az egyes stage-ek közötti megoszlás tekintetében?
  • Mit hoztak nyilvánosságra az európai bankok a modellekkel kapcsolatos utólagos kiigazításokról és makrogazdasági feltételezésekről?

A teljes tanulmányt angol nyelven lentebb olvashatja.

Kapcsolódó anyag

Covid-19: disclosed financial performance of European banks