Befektetés Közép- és Kelet-Európában: 2021-22. évi M&A jelentés

A Covid-19, az infláció és az emelkedő energiaárak miatti aggodalmak ellenére 2021-ben a közép- és kelet-európai (KKE) régióban jelentős mértékű tranzakciós tevékenységre került sor. Közép- és Kelet-Európa változatos piacai és bőséges befektetési célpontjai egyre vonzóbbak mind a hazai, mind a külföldi befektetők számára. Ezen kiadványunk áttekintést ad a bejövő M&A tranzakciókról a KKE-régióban 2021 során, valamint előretekint a következő néhány hónapban várható lehetőségekre és kihívásokra.

Az általános képet az erőteljes növekedés és a piac rugalmassága jellemzi, amit tükröz a 2021-es évben a közép- és kelet-európai régióban az elmúlt öt évben legmagasabb M&A-ügyletérték.

Az ügyletek száma és értéke egyaránt nőtt 2021-ben. A közép- és kelet-európai régióban az M&A-ügyletek száma 2021-ben 889-re emelkedett, ami 32%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A tranzakciók összértéke is magasabb volt, összesen 67,5 milliárd eurót tett ki. Ez 41%-os növekedést jelent 2020-hoz képest, és 2016 óta ez a legmagasabb tranzakciós összérték.

Főbb megállapítások:

  • Közép- és Kelet-Európa továbbra is befektetési célpont a nemzetközi vevők számára. A KKE-régióban (Oroszországgal együtt) 2021-ben végrehajtott tranzakciók összértékének 62%-át a befelé irányuló befektetések tették ki, szemben a 2020-as 56%-kal, ami jelzi a piac vonzerejét és viszonylagos stabilitását.
  • A belföldi befektetők alacsonyabb aránya. A belföldi befektetők részesedése a 2020-as 44%-ról 38%-ra csökkent. Ennek valószínűleg az egyik lehetséges oka a hitelfelvételi költségek emelkedése az euróövezeten kívüli kelet-közép-európai országokban.
  • Emelkednek a magántőke-befektetési (PE) társaságok felvásárlásai. A hazai és a nemzetközi piacokon rendelkezésre álló rekordmennyiségű tőkepotenciál által hajtva a PE felvásárlások összértéke 63%-kal megugrott, és elérte a 10,4 milliárd eurót, ami 2015 óta a legmagasabb érték. Az ügyletek száma is meredeken, 46%-kal emelkedett, hiszen 2021-ben 130 tranzakciót kötöttek, szemben az előző évi 70-nel.
  • A kelet-közép-európai régió vonzza az amerikai magántőkealap-befektetőket. Az amerikai magántőke-befektetési (PE) társaságok a tíz legnagyobb PE-tranzakció értékének kétharmadát adták 2021-ben.
  • A régión kívülről érkező, határokon átnyúló tranzakciók számának erőteljes növekedése. 2021-ben a KKE-régión kívüli befektetőktől származó tranzakciók értéke 36%-kal ugrott meg, és elérte a 32,5 milliárd eurót, az ügyletek száma (371 tranzakció) pedig 34%-kal emelkedett az előző évhez képest.
  • Továbbra is négy ország dominál. Az M&A-ügyletek számát tekintve 2021-ben az első négy helyen az alábbi országok osztoztak: Lengyelország (192), Oroszország (146), Ausztria (119) és a Cseh Köztársaság (86). Ami a tranzakciós összértéket illeti, Oroszország végzett az első helyen, összesen 20,4 milliárd euró értékű nyilvánosságra hozott tranzakciókkal, ami 15%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. A második, harmadik és negyedik helyen Lengyelország, Ausztria és a Cseh Köztársaság végzett.
  • Vezető pozícióban a technológia ágazat. 2021-ben a technológiai ágazat teljesített legjobban a KKE-régió bejövő ügyletei tekintetében. A teljesítmény látványos volt: az érték 10,1 milliárd euróra emelkedve csaknem megnégyszereződött az előző évhez képest, a volumen pedig 86%-kal ugrott meg. Az aktivitást a felgyorsuló digitalizációs trend, valamint a Covid-19-járvány következtében az IT tevékenységek közeli országokba való kiszervezése (nearshoring) iránti kereslet növekedése hajtotta fel.

Kilátások a következő hónapokra

Amint a tanulmányból kiderül, a régió diverzifikált gazdasággal rendelkezik, melyek között megemlíthető az erős IT-kapacitás, a közepes jövedelmű fogyasztók növekvő száma, valamint a nagy mennyiségű természeti erőforrások. Habár a bérek folyamatosan növekednek a régióban, továbbra is alacsonyabbak, mint a nyugati országokban - ez pedig vonzó befektetési és bővítési lehetőséget jelent, mivel a vállalkozások a világjárvány okozta felfordulást követően igyekeznek átalakítani ellátási láncaikat. A 2022-es év üzletkötéseit meghatározó tényezők közé tartoznak a magas és változékony energiaárak (különösen a nagykereskedelmi gázárak), az infláció, a magasabb hitelköltségek (az euróövezeten kívüli központi bankok már most emelik a kamatokat), a munkaerőhiány, az Oroszországgal fennálló feszültségek, valamint az új Covid-19 variánsok megjelenése. Mindezek fényében a GDP növekedése a 2021-ben tapasztalt fellendülést követően várhatóan mérséklődik majd: az IMF szerint a kelet-európai régió növekedése 2022-ben 3,8% lesz, szemben a 2021-es 4,9%-kal.

Az ukrajnai háború jelentős humanitárius válságot okoz a régióban, különösen a szomszédos országokban, amelyek megnyitották az utat a menekültek előtt. Bár a konfliktus mind a régióban, mind globálisan várhatóan lassítani fogja a növekedést, az M&A-tevékenységeket a legtöbb közép- és kelet-európai országban valószínűleg nem fogja közvetlenül érinteni. Az energia-, részvény- és adósságpiacok volatilitása azonban minden bizonnyal kihívást jelent majd a régióban és azon túl is, ahogy az ellátási lánc további zavarai által okozott infláció is.

A teljes tanulmányt lentebb olvashatja, angol nyelven.

Kapcsolódó anyag

Investing in CEE report 2022