Felkészülés a CSRD-re (fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelv)

A CSRD (a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelv) immáron az egész EU-ban hatályba lépett, és a tagállamok 18 hónapot kaptak arra, hogy átültessék azt a nemzeti jogrendszerükbe. A várva várt irányelv előírja az EU-ban működő vállalatok számára, hogy beszámolókat készítsenek és ezeket nyilvánosságra hozzák a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) kérdésekről. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak összetettebb kötelezettségvállalásokra kell felkészülniük a fenntarthatóságra gyakorolt hatásuk javítása, valamint az erről szóló jelentéstétel tekintetében.

A CSRD új előírásokat vezet be a szabályozási változások terén ezzel számos vállalatot érintve, amelyek egyszerre szembesülnek új lehetőségekkel, valamint a megfelelés elmulasztása esetén a szankciók kockázatával. Hogyan kezdhetik meg tehát a vállalatvezetők a felkészülést már most és miként biztosíthatják, hogy a megfelelő ütemben haladjanak az új irányelvnek való megfelelés érdekében? Szakértőink felvázolták, mit kell tenniük a vállalatoknak, ahhoz, hogy felkészüljenek a jövőbeli változásokra. Töltse le útmutatónkat az alábbi linken!

Miért volt szükség erre az új irányelvre?

A CSRD célja a fenntarthatósági információk egységes és közös nyelvezetének meghatározása, a fenntarthatósági jelentéstételnek a pénzügyi beszámlókészítéssel azonos szintre emelése. Ez a lépés jelentős lépéseket tesz az európai zöld megállapodás céljainak elérése, valamint az EU 2050-ig történő klímasemlegessé tétele felé.

Az irányelv a közölt fenntarthatósági információk minőségének javítására összpontosít azáltal, hogy az irányelv hatálya alá tartozó valamennyi vállalat számára előírja az európai fenntarthatósági jelentéstételi szabványok (ESRS) használatát.

Kit érint a CSRD?

Az új irányelv kiterjeszti a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettség hatálya alá tartozó vállalatok körét, mintegy 50 ezer vállalatot érintve számos kritérium alapján, beleértve az árbevételt, az alkalmazottak számát és a mérlegfőösszeget. Az irányelv hatálya alá közvetlenül nem tartozó más vállalatokra valószínűleg fokozott nyomás nehezedik majd, hogy a beszállítói láncukon keresztül megfeleljenek a követelményeknek. A teljes kritériumrendszer megismeréséhez töltse le útmutatónkat az alábbi linken!

Milyen információkról kell majd jelentést tenniük a vállalatoknak?

A CSRD hatálya alá tartozó vállalatoknak jelentést kell készíteniük a fenntarthatósági hatásukról, valamint arról, hogy a fenntarthatósági kérdések hogyan befolyásolják a vállalat fejlődését, teljesítményét és helyzetét.

Szükséges lesz-e kötelező bizonyosság a jelentéstételre vonatkozóan?

A fenntarthatósági nyilatkozatok és az azokban foglalt információkra vonatkozni fog a kötelező bizonyosság követelménye: mérsékelt bizonyossággal kezdve, majd várhatóan 2028-tól az ésszerű bizonyosság felé haladva. Mindezt az EU könyvvizsgálati bizottsága fogja nyomon követni.

Miként került kidolgozásra az irányelv?

A CSRD a jelenlegi nem pénzügyi beszámolási irányelv (NFRD) aktualizált változata, amely 2014-ben számos európai vállalat számára jelentéstételi és átláthatósági kötelezettségeket határozott meg fenntarthatósági témákban.

A CSRD végleges szövege 2022. december 16-án jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Ez a közzététel egy több hónapos folyamat csúcspontja volt, amely az Európai Bizottság (EB) 2021. áprilisi CSRD-javaslatától az eredeti CSRD-javaslat némileg módosított változatán keresztül a 2022 júniusában elért politikai megállapodásig, végül pedig a Parlament, majd a Tanács általi hivatalos elfogadásig tartott.

Az új irányelv a Hivatalos Lapban való kihirdetését követően 20 nappal, azaz 2023. január 5-én lépett hatályba. A tagállamoknak 18 hónapjuk van arra, hogy átültessék nemzeti jogrendszerükbe (legkésőbb 2024. július 6-ig). Ez az integrálás lesz az utolsó lépés a CSRD-követelmények hatályának és a végrehajtási ütemtervnek a meghatározásához.

Kapcsolódó anyag

Focus on CSRD update