Üdv a nők bolygóján!

Nagy örömünkre szolgál, hogy beszámolhatunk arról a felmérésről, amelyet a Mazars és a Francia Nemzeti Tanács az ENSZ Nemek Egyenlőségével és a Nők Felemelkedésével Foglalkozó Egységéért elnevezésű szervezet közösen készített 108 ország, 3 generáció, illetve csaknem 2400 nő megkérdezésével annak érdekében, hogy képet kapjunk a nők mindennapjairól. Üdv a nők bolygóján!

A 20. század a női emancipáció évszázada volt több országban: a nők szavazati jogot szereztek, pénzügyi függetlenségre tettek szert, elérhetővé vált számukra az oktatás és a munka, valamint lehetőségük nyílt a véleménynyilvánításra. Szerettünk volna találkozni néhányukkal, és megtudni azt, hogy szerintük hogyan változtak a nők jogai; noha mindannyian mélyreható változásokról számoltak be, a háttér (életkor, származás, kultúra) nagyon különböző volt. Ma már elfogadott vélekedés, hogy a nők képviselik a jövő gazdagságát – tegyünk azért, hogy jobban megértsük, mit éreznek valójában, mit ítélnek el és mire törekszenek.

  • Hogyan értékelik hazájukban a nők a férfi-női egyenlőséget: a latin-amerikai nőket ugyanazok a jogok illetik meg, mint az észak-amerikaiakat?
  • Hogyan látják a társadalomban betöltött szerepüket: a két – vagy nem ritkán három – műszak lehetőségét valóban előrelépésnek tekintik?
  • Ugyanarról álmodik minden nő régióktól függetlenül? A közel-keleti nőknek vajon ugyanazok az igényeik, melyek európai társainak?

A teljes kutatás az alábbi linken tölthető le:

Kapcsolódó anyag

Welcome to the Women's planet