Viszontbiztosítók pénzügyi kommunikációja- 2019-2020 összehasonlító tanulmány

A viszontbiztosítás szerepének folyamatos bővülésével a Mazars csoport elemezte a világ 10 legnagyobb viszontbiztosítójának legfrissebb pénzügyi jelentéseit abból a célból, hogy az összehasonlítás révén hozzájáruljon kockázati profiljaik és stratégiáik jobb megértéséhez.

A Mazars kétrészes összehasonlító tanulmánya a viszontbiztosítók pénzügyi kommunikációjáról már második éve nyújt lehetőséget a kulcsfontosságú piaci teljesítménymutatók összehasonlítására.

A tanulmány 2019 szeptemberében megjelent első része az immateriális javak és a halasztott akvizíciós költségek elemzésére fókuszált, áttekintést adott az adózási környezetről és a halasztott adókról, valamint betekintést nyújtott a teljesítménymutatókba.

A második rész kiválasztott társaságok kockázati univerzumára fókuszál a 2018. évet lezáró éves beszámolóik alapján. A tanulmány első lépésben a kockázatkezelési jelentésekkel és a Szolvencia II mérőszámokkal foglalkozik. Ezt követően áttekintést ad a biztosításhoz kapcsolt értékpapírokól (ILS), mint amilyenek a katasztrófákkal kapcsolatos/halálozási viszontbiztosítási kötvények (CAT/Mortality bonds).

Az összehasonlító tanulmány második része a COVID-19 okozta válság kontextusában jelenik meg. Ezen krízis valószínűsíthetően jelentős hatással lesz a viszontbiztosítási piacra és ilyenképpen a 2020-as pénzügyi beszámolókra, a Szolvencia arányokra és a pandémia okozta kockázatok modellezésére. Ezen témával mindenképpen foglalkozunk még a jövőbeli kiadványainkban.

Reményeink szerint a viszontbiztosítók pénzügyi kommunikációjának elemzése révén rávilágítunk a jelentések transzparenciájára és releváns összehasonlításokat kínálunk.

A VIZSGÁLT VISZONTBIZTOSÍTÓK

Összhangban a tavaly közzétett összehasonlító tanulmánnyal, figyelmünket azon társaságokra összpontosítottuk, amelyek elsődleges tevékenysége a viszontbiztosítás. A vizsgált társaságok a világ 15 legnagyobb viszontbiztosítója közül kerültek kiválasztásra (a bruttó díjbevétel alapján), amelyek közül összevethetőségi problémák miatt kizártunk egy ázsiai és egy indiai társaságot (a koreai Re és az indiai General Insurance Corporation viszontbiztosítókat), valamint két holdingot (a Great West Lifeco és a Transatlantic Holdings társaságokat). A tavalyi évhez képest kikerült a vizsgált társaságok köréből az XL + Catlin, mivel az beolvadt az AXA-ba, bekerült viszont a China Re társaság. Megemlítendő továbbá, hogy bizonyos viszontbiztosítók, mint például a Munich Re (az ERGO csoportok keresztül) közvetlen biztosítási tevékenységgel is foglalkoznak, amelyek nem kerültek kizárásra a tanulmányból, mivel konszolidált csoportszintű számokat vizsgáltunk.

Pusztán tájékoztatási szempontból bevettük a körbe az AXA és az Allianz társaságokat is (melyek a továbbiakban „kiválasztott biztosítókként” kerülnek hivatkozásra), mivel úgy véltük, ezen információk hozzájárulnak annak jobb megértéséhez, hogy miként viszonyulnak a viszontbiztosítók a hagyományos biztosítótársaságokhoz.

A teljes tanulmány letöltéséhez kattintson az alábbi linkre:

Kapcsolódó anyagok

Mazars Insurance Benchmark study Part I.
Mazars Reinsurance Benchmark Study 2019-2020_​Part 2