Termékdíj határidő - Mazars Adóhírlevél 2017/2

A készletre vétel, a termékdíj átalány, és az egyéni hulladékkezelés bejelentése. Termékdíj átvilágításaink során sokszor láttuk, hogy a gazdálkodók akkor is a készletre vételkor állapítják meg a termékdíjat, ha ezt nem is így jelentették be a NAV-nak.

Termékdíj átvilágításaink során sokszor láttuk, hogy a gazdálkodók akkor is a készletre vételkor állapítják meg a termékdíjat, ha ezt nem is így jelentették be a NAV-nak. Bár azt gondolhatjuk, hogy a termékdíj korábban történő megfizetésével nagy kockázat nem keletkezik, ellenőrzési tapasztalataink sajnos azt mutatják, hogy ezt a helytelen gyakorlatot is mulasztási bírsággal jutalmazza a NAV. Január 31-ig azonban minden adózó bejelentheti, ha a tárgyévben készletre vételkor szeretné megállapítani a termékdíjat. Ehhez kapcsolódóan vannak átmeneti szabályok, amelyekre figyelemmel kell lenni, ugyanakkor javasoljuk rendezni a helyzetet mindazoknak, akik bár a készletre vétel időpontjában keletkeztetik a kötelezettséget, eddig ennek tényét nem jelentették be az adóhatóságnak.

A fentieken túl a január 31. a termékdíj átalányt választóknál is jogvesztő határidő. Aki csekély mennyiségű termékdíjas terméket hoz forgalomba, vagy használ fel saját célra, de eddig az általános szabályok szerint állapította meg a termékdíjat, annak nagyszerű lehetőség ez az egyszerűsítés, hiszen a termékdíj átalányt évente csak egyszer kell bevallani és megfizetni. Az átalány fizetése a gépjármű forgalmazók vagy importálók, és a mezőgazdasági termelők esetében is alkalmazható. Aki a tárgyévre szeretné az átalányfizetést alkalmazni, január 31.-ig még bejelentheti.

Végül az év első hónapjának utolsó napja azoknak is fontos határidő, akik egyéni hulladékkezelésre szeretnének áttérni. Bár kevés olyan társaság van, akinek ez megéri a nagyobb adminisztráció miatt, azoknak a társaságoknak akik emellett a rendszer mellett szeretnének működni az előttünk álló évben, szintén kiemelten fontos a január 31. határidő.

A fenti esetekben a január 31. dátum jogvesztő, és emellett igazolási kérelem benyújtásának sincs helye!

Amennyiben kérdésük merülne fel, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Mazars adós kapcsolattartójukkal.