Ön felkészült már az online számlázásra?- Adóhírlevél 2018/4

Már csak kevesebb, mint 5 hónap van hátra a valós idejű adatszolgáltatás bevezetéséig! A Mazars hírlevél sorozatot indít, hogy tájékoztassa ügyfeleit a valós idejű adatszolgáltatással kapcsolatos legfrissebb fejleményekről és a legfontosabb szabályokról. Bízunk benne, hogy ezekkel az információkkal segíteni tudjuk majd a felkészülést.

A belföldi számlázó programot használó Társaságok sok esetben már felkészülten várják az adatszolgáltatás júliusi indulását, vagy legalábbis ígéretet kaptak a fejlesztőiktől a szükséges módosítások elvégzésére. Ugyanakkor a külföldi számlázó programot használó vállalkozások sok esetben még a felkészülési fázisnál sem tartanak. Külföldön készített számlázó programok esetén sokszor előfordul, hogy a külföldi fejlesztők nem értik meg az előírásokat, vagy éppenséggel a fejlesztési elvárásokat.

Most a külföldi programozóknak nyújt segítséget a NAV legújabb honlapja, amelyen már angol nyelven is megtalálható a rendszer leírása, a jogszabályok részletezése, és – nem utolsó sorban – azon technikai információk (Online Számla Rendszer Interfész Specifikáció, OSA sémák, példa XML-ek, stb.), amelyek a programozók nyelvén magyarázzák el a szükséges fejlesztési lépéseket. Ezek a technikai dokumentációk a ”Technikai információk” menüpont alatt találhatóak. Továbbá a dokumentációk mellett technikai kérdések és válaszok is megtalálhatóak, amelyek szintén segítenek egyes technikai jellegű kérdéseket megválaszolni.

Az angol nyelven is elérhető honlapot a következő linken érhetik el:

https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/home

Bár a honlap még csak teszt-üzemmódban működik, nagyon hasznos segítség a külföldi szoftverfejlesztők számára.

Ha az online-számlázás szabályaival kapcsolatban kérdése merülne fel, vagy technikai segítségre lenne szüksége a fejlesztés során, kérjük, keresse fel Mazars kapcsolattartóját.