Importhoz kapcsolódó szolgáltatások: szűkülő áfamentesség

2019. augusztus 23-án életbe lépett az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 93. §-át kiegészítő (3) bekezdés, mely szerint a jövőben csak az importáló számára közvetlenül szolgáltatást nyújtó fuvarozó (vagy szállítmányozó, azaz speditőr) jogosult adómentességet alkalmazni.

A további, a speditőr által igénybe vett alvállalkozói tevékenységet pedig a módosítás kizárta az adómentesség hatálya alól. Fontos változásról van szó, mert korábban a láncolat minden szereplője, aki az importhoz kapcsolódóan szolgáltatást nyújtott, adómentesen számlázhatott.

Az előbbiek hátterében a közösségi hozzáadott értékadó (Héa) irányelv 146. cikke (1) bekezdésének e) pontja (továbbiakban: Irányelv) áll, melyet az EU Bíróság a C‑288/16 számú ügyben értelmezett. Az alapügyben szereplő exportőr leszerződött egy fuvarozó vállalkozással, és e fuvarozó további alvállalkozói tevékenységet vett igénybe. Az alvállalkozó áfamentes számlát állított ki, melyet adóellenőrzés során a helyi - egyébként lettországi - adóhatóság kifogásolt, így került az EU Bíróság elé az ügy. Végül az Irányelv vonatkozó pontját úgy értelmezte a Bíróság, hogy az adómentesség nem alkalmazható az olyan, harmadik országba végzett árufuvarozási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatás nyújtására, amelyet nem közvetlenül az áruk feladójának vagy címzettjének nyújtják.

A teljes hírlevelet lentebb olvashatja:

Kapcsolódó anyag

Adóhírlevél 2019/10