Közeleg a külföldi áfa- visszatérítési kérelmek benyújtási határideje!

A 2020. évi számlákra vonatkozóan 2021. szeptember 30-ig van lehetőségük a külföldi áfa-visszatérítési kérelmeik benyújtására azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik áfa levonásra jogosultak, és az Európai Unió más tagállamában történő beszerzéseik után az áfát megfizették. A határidő azonban jogvesztő!

Gyakran előfordul, hogy társaságunk olyan tagállamban vesz igénybe szolgáltatást, vagy szerez be termékeket, ahol egyébként adóköteles gazdasági tevékenységet nem végez. Jó tudni, hogy ilyenkor az adóalany – feltételezve, hogy külföldi beszerzése a letelepedés országában folytatott, adólevonásra jogosító tevékenységét szolgálja – jogosult a külföldön megfizetett áfa összegének visszatérítésére. Az EU tagállamai mellett harmadik országbeli ügyletek kapcsán is lehetőség van áfa- visszaigénylésre, amennyiben Magyarországgal viszonosság áll fenn (ilyen harmadik ország Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia, valamint Törökország).

A külföldi áfa-visszatérítés folyamata az Európai Unió tagállamaiban letelepedett cégek számára egyablakos rendszerben működik, vagyis a kérelmeket a saját letelepedettségük szerinti adóhatósághoz kell benyújtaniuk. A belföldi adóalanyok a kérelmeiket az erre a célra rendszeresített ELEKAFA nyomtatványon, elektronikus úton nyújthatják be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, országonként külön-külön. A papíralapon benyújtott kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja. Az említett harmadik országok kapcsán az egyablakos rendszer nem működik, esetükben közvetlenül kell benyújtani a kérelmet az adott állam adóhatóságához.

A teljes hírlevelet lentebb olvashatja.

Kapcsolódó szolgáltatások:

Adótanácsadás

Kapcsolódó anyag

Adóhírlevél 2021/15.