Új támogatási forma az Ukrajnából menekültek foglalkoztatása esetén

2022. március 10-én jelent meg az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról szóló 96/2022. (III. 10.) Korm. rendelet a Magyar Közlönyben. Hírlevelünkben röviden ismertetjük a támogatás főbb szabályait, illetve feltételeit.

A Kormányrendelet adta lehetőség egyszerre támogatja az Ukrajnából menekültek magyarországi foglalkoztatását ezáltal nehézségeik enyhítését, illetve ösztönzi a magyar vállalkozásokat a menekültek foglalkoztatására. Minden vállalkozásnak, aki már eddig is munkaerőpiaci gondokkal küzdött, érdemes áttanulmányozni a jogszabályt és kihasználni a támogatásban rejlő lehetőségeket.

A támogatás kifejezetten az ukrán vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező munkavállalók és azok gyermekei számára biztosított szálláshellyel és a munkába járásukkal kapcsolatos költségek fedezetére használható fel. Feltétel, hogy a munkaadó a munkavállalót 2022. február 24-én vagy azt követően, Magyarország területén határozott vagy határozatlan időre, legalább heti húsz órában foglalkoztassa. A támogatás időtartalma legfeljebb egy év, mely további egy évvel meghosszabbítható. A támogatás havi összege munkavállalóként a lakhatási és utazási költségek 50%-a, de legfeljebb 60 000 Ft, továbbá a közös háztartásban élő gyermekek után gyermekenként további 12 000 Ft.

A teljes hírlevelet lentebb olvashatja:

Kapcsolódó anyag

Adóhírlevél 2022/06.