A vártnál nagyobb járulékcsökkentés következhet! - Mazars Adóhírlevél 2017/22

Kedden a Nemzetgazdasági Miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek a szociális hozzájárulási adó 22%-ról 19,5%-ra történő mérséklésére vonatkozó indítványt [T/17776 számú törvényjavaslat].

Mint ismert, a járulékmérséklési folyamat 2017. január 1-jétől kezdődött, a foglalkoztatókat terhelő közteher mértékének 27%-ról 22%-ra történő módosításával. A szintén  tavaly decemberben törvénybe iktatott módosítás, amely 2018. január 1-vel lépne hatályba, további csökkentést jelentene, 22%-ról 20%-ra. Úgy tűnik azonban, hogy ehelyett még nagyobb mértékben, 19,5%-ra csökken majd a szociális hozzájárulási adó kötelezettség, így a társaságokat terhelő bérköltség tovább mérséklődhet.

A javaslat hátterében az a vállalás áll, melyet a kormányzat tavaly novemberben tett az érdekképviseletek felé. Ennek lényege, hogy a szociális hozzájárulási adó 2018-től további 0,5 százalékos csökkentése akkor várható, ha a versenyszférában 2017-ben legalább 11 százalékkal nő a bruttó átlagkereset.

Amennyiben az indítványt az Országgyűlés elfogadja, a mérséklés több szempontból is előnyös lehet a társaságok számára. Egyrészt, mert a bérjárulékok szintje versenyképesség-befolyásoló tényező. Másrészt, mert a szociális hozzájárulási adó csökkentésével párhuzamosan a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizető által fizetendő Ekho is azonos módon mérséklődne.

A MAZARS már korábban is rámutatott, hogy a foglalkoztatással járó közterhek magas szintje miatt a munkáltatók teljes bérköltsége a közép-kelet-európai régióban átlagosan megközelíti a nettó bérek 160%-át. Ráadásul az ún. adóék - ami a bérköltségen belül annak összes adó- és járuléktartalmát fejezi ki - Magyarország esetében kifejezetten magas. Így a munkáltatói terhek további csökkentése valóban indokoltnak tűnik.