Tavaszi adócsomag - Mazars Adóhírlevél 2017/9

Évek óta jellemző trend, hogy a pénzügyi kormányzat már tavasszal „megörvendezteti” a gazdaság szereplőit a következő évi adómódosításokat tartalmazó csomaggal. Idén sincs ez másként: 2017. május 2-án az Országgyűlés elé került a legújabb adózási salátatörvény (a T/15428 számú javaslat).

A csomag viszonylag terjedelmes, hiszen több, mint 230 paragrafust tartalmaz, és közel két tucat adózási tárgyú törvényt érint kisebb-nagyobb mértékben.

A javaslatot áttekintve azonban egyértelmű, hogy a jogszabály előkészítője ezúttal önmérsékletet tanúsított. Úgy tűnik, „nagyobb lélegzetvételű” adóügyi módosításokra a választások előtt már nem kerül majd sor. Ennek megfelelően a benyújtott módosító csomagban nem jelennek meg jelentősebb új kötelezettségek, ehelyett a legtöbb változás a gyakorlat során felmerült kisebb problémákra adhat gyógyírt. Ezekre a pontosításokra, „jogtechnikai módosításokra” szükség is van az egyértelmű jogalkalmazás érdekében.

Az alábbiakban kiemeljük a legfontosabb új vagy megváltozott szabályokat. Hangsúlyozni kell azonban, hogy egyelőre még csak tervezetről beszélünk.

Kapcsolódó anyag

Adóhírlevél 2017/9