Ön már felkészült az online számlázásra? 2. rész- Adóhírlevél 2018/5

Már csak kevesebb, mint 4 hónap van hátra a valós idejű adatszolgáltatás bevezetéséig! A Mazars hírlevél sorozatot indít, hogy tájékoztassa ügyfeleit a valós idejű adatszolgáltatással kapcsolatos legfrissebb fejleményekről és a legfontosabb szabályokról. Bízunk benne, hogy ezekkel az információkkal segíteni tudjuk majd a felkészülést.

Cikksorozatunk második részében azt mutatjuk be, hogy kinek és milyen ügyletekről kell adatot szolgáltatni a valós idejű adatszolgáltatás keretében. Az adatszolgáltatási kötelezettség a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyokra terjed ki. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon csupán áfa regisztrációval rendelkező adóalanyoknak is kötelező adatot szolgáltatniuk, annak ellenére, hogy ezek az adóalanyok jellemzően külföldről, külföldi számlázó programokkal bocsátanak ki számlákat.

Annak eldöntéséhez, hogy a kibocsátott számlánk valóban adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett-e, a következő két feltételt érdemes megvizsgálni:

  1. a kibocsátott számla 100 000 forintot elérő vagy ezt meghaladó összegű általános forgalmi adót tartalmaz?
  2. a számla befogadója belföldön nyilvántartásba vett adóalany?

Amennyiben erre a két kérdésre feltett válasz igen, akkor az adott ügyletről az adatszolgáltatási kötelezettség fennáll.

Következésképpen a rendszer alapvetően a B2B ügyleteket célozza, azaz nem adóalany magánszemély felé kiállított számlák esetében nem beszélhetünk adatszolgáltatási kötelezettségről. Ezen felül az adómentes, a fordított adózás alá eső ügyletek vagy az eva alany felé kiállított számlákra sem vonatkozik – kötelező jelleggel - az adatszolgáltatás. A jogalkotó azonban nem zárta ki az opcionális adatszolgáltatást ezekben az esetben, ideértve az értékhatári alatti számlákat is. Ez tehát azt jelenti, hogy elfogadható lehet a számlázó program olyan fejlesztése, mely pl. a belföldi fordított áfás ügyletekről is küldi az automatikus online adatszolgáltatást a NAV szerverei felé.

Úgy tűnik azonban, nem lehet adatot szolgáltatni még opcionálisan sem, amikor 100 000 forintot meghaladó összegű számlát egy olyan adóalany felé állítunk ki, aki csupán külföldi adószámmal rendelkezik, mert az ilyen jellegű információkat az adóhatóság rendszere jelenleg nem tudja értelmezni.

Ha az online-számlázás szabályaival kapcsolatban kérdése merülne fel, vagy technikai segítségre lenne szüksége a fejlesztés során, kérjük, keresse fel Mazars kapcsolattartóját.