Ön már felkészült az online számlázásra? 4. rész - Mazars Adóhírlevél 2018/12

Már csak kevesebb, mint 1 hónap van hátra a valós idejű adatszolgáltatás bevezetéséig! Nincs visszaút: kihirdették a vonatkozó PM rendeletet!

A Magyar Közlönyben megjelent az online számla adatszolgáltatással kapcsolatban már nagyon régóta várt PM rendelet. A várakozásoknak megfelelően a minisztérium semmilyen halasztást nem engedélyezett, így július 1-jével biztosan elindul a számlaadatok valós idejű adatszolgáltatása.

Fontos megemlítenünk, hogy a rendeletben konkrét technikai specifikáció nem lett jogszabályi szintre emelve. Azaz az adatokat a NAV közleményében meghatározott módon, és adatszerkezetben kell elektronikusan megküldeni. Ez azt is jelenti tehát, hogy a technikai specifikáció még közel sem biztos, hogy a végleges.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a specifikáció az elmúlt hónapokban számos módosításon ment keresztül. Jelenleg a 0.14-es verziót tette közzé a NAV a honlapján. Érdemes tehát folyamatosan követni a NAV erre a célra rendszeresített honlapját, hogy már a tesztelés során se ütközzünk hibaüzenetekbe.

Bár valószínűleg a NAV nem fogja a számlánként kiszabható maximális bírságot azonnal teljes mértékben alkalmazni, előbb-utóbb várható az ellenőrzések megindulása. Még most sem késő azonban a témával érdemben foglalkozni, hiszen a szükséges fejlesztés tapasztalataink szerint akár 3-4 hét alatt is lefuthat. Emellett egyéb alternatív megoldásokkal is megoldható az átállás időszaka, amennyiben a számlázó-programot ilyen rövid idő alatt mégsem sikerül az előírtaknak megfelelően módosítani.

Ha az online-számlázás szabályaival, vagy a megoldási lehetőségekkel kapcsolatban kérdése merülne fel, vagy technikai segítségre lenne szüksége a fejlesztés során, kérjük, keresse fel Mazars kapcsolattartóját.