Iskolakezdési támogatás- öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Az iskolai tanév kezdetéhez közeledve számos online hírportál és bulvármagazin előszeretettel hivatkozik az iskolakezdési támogatásra, mint minden szülő számára alanyi jogon járó és a munkáltatónál, a cafeteria rendszeren keresztül igényelhető pénzbeli támogatásra.

Ezen túlmenően olyan jellegű téves információk is megjelentek az online média berkeiben, amelyek nem követik le a jogszabályi változásokat, ezzel újfent félretájékoztatva az olvasókat. Cikkünk célja, hogy szakszerű és pontos felvilágosítást nyújtson a támogatás iránt érdeklődők számára.

Jelentős módosítások léptek életbe a munkavállalóknak adható béren kívüli, továbbá az ún. egyes meghatározott, illetve az adómentes juttatások körében 2019. január 1-jét követően (2018. évi XLI. és 2018. évi LXXXII. törvények). E változások eredményeként a korábban ismert, kedvező adózás mellett adható iskolakezdési támogatás lehetősége megszűnt!  Ráadásul az az átmeneti rendelkezés (Szja tv. 89.§ (6) bekezdés) is hatályát vesztette, amely alapján az iskolakezdési támogatást egyes meghatározott juttatásként lehetett biztosítani a munkavállaló számára.

Hogy a gyakorlatban mit is jelentenek a fenti változások, avagy mire figyeljenek oda a munkáltatók, ha valamilyen formában továbbra is támogatni szeretnék dolgozóik számára az iskolakezdést?

Hírlevelünket lentebb olvashatja:

Kapcsolódó anyag

Adóhírlevél 2019/9