Országonkénti Jelentés – a bejelentési kötelezettség teljesítése

A naptári üzleti éves multinacionális vállalatcsoportok magyarországi tagjainak 2021. december 31-ig szükséges megtenniük az Országonkénti Jelentéshez („CbCR”) kapcsolódó bejelentést a 2021-es év vonatkozásában.

A bejelentési kötelezettséggel azon társaságok, fióktelepek, telephelyek érintettek, amelyek egy 750 millió EUR konszolidált bevételt elérő multinacionális vállalatcsoport tagjai.

Az érintett adózó bejelenti, hogy nevében mely társaság nyújtja be az Országonkénti Jelentést („Country-by-Country Report”). Leányvállalatok a legtöbb esetben egy másik országban található társaságot jelölnek meg adatszolgáltatóként, jellemzően a végső anyavállalatot vagy egy kifejezetten az adatszolgáltatásra kijelölt társaságot. Bizonyos esetekben azonban akár maga a leányvállalat maga is kötelezetté válhat, ilyen esetben saját magát kell megjelölnie, mint az adatszolgáltatást teljesítő társaságot.

A CbCR bejelentési kötelezettség teljesítésére a 21T201T formanyomtatvány szolgál, amelyet a vállalatcsoport üzleti évének utolsó napjáig kell benyújtani az adóhatóság felé. Ez a határidő a legtöbb adózó esetében ténylegesen december 31. De a naptári évtől eltérő üzleti évvel rendelkező vállalatcsoportokról sem szabad elfeledkeznünk, náluk értelemszerűen más határidővel kell számolni.

A bejelentési kötelezettség fontosságát jól érzékelteti, hogy annak elmulasztása akár 20 millió Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal is sújtható.