Adóhírlevelek 2022

Az alábbiakban olvashatja a Mazars magyarországi irodája által kiadott legfrissebb hírleveleket adózási témában. Hírleveleinkkel tájékoztatni szeretnénk ügyfeleinket és leendő partnereinket az adózásban bekövetkezett változásokról, aktuális hírekről.

Az év végi transzferár kiigazítások kezelése, új adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése

Press 1600 per 500.jpg
A nyáron elfogadott adótörvénycsomag egyik sarkalatos pontja az év végi transzferár kiigazítások kezelése volt. Ennek értelmében, a 2022-es adóévtől kezdődően, ha az adózó által alkalmazott árazás vagy a vizsgált fél által elért nyereség nem bizonyul szokásos piaci mértékűnek, úgy a társasági adó alapját már a szokásos piaci tartomány medián értéke szerint szükséges kiigazítani, kivéve, ha az adózó indokolja, hogy egy, a mediántól eltérő érték jobban megfeleltethető a szokásos piaci ár elvének.

Bővebben

Mire érdemes figyelnünk az év vége előtt?

Press 1600 per 500.jpg
A Mazars idén is elkészítette összefoglalóját az év végi teendőkről. Olyan adózási határidőkről és választási lehetőségekről lesz szó, melyeket a társaságok pénzügyi vezetésének szem előtt kell tartania – még akkor is, ha vészesen közelednek az ünnepek.

Bővebben

Benyújtották az őszi adócsomagot

Press 1600 per 500.jpg
Benyújtották az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Az őszi adócsomag ugyan nagy horderejű, az adórendszer egészét vagy valamely adónemet alapjaiban átformáló változásokat nem hoz, de az adózók bizonyos csoportjait jelentősen érinteni fogja. Többek között egyszerűsödik az átalányadózó egyéni vállalkozók bevallási kötelezettsége, bevezetik a kisvállalkozói iparűzési adóalap alkalmazását, több kedvező lehetőséggel bővül a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó szabályozás és hatályban marad az 5%-os lakásáfa is. További újdonság, hogy nyilvános országonkénti jelentés (public CbC reporting) keretében kell majd közzétenni a társasági adóval kapcsolatos információkat, igaz, ez először csak 2025-2026-ban eredményez majd tényleges kötelezettséget.

Bővebben

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: módosulnak a fel nem használt összegeket érintő szabályok

Press 1600 per 500.jpg
A Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának veszélyhelyzeti szabályairól szóló 381/2022. (X. 6.) Kormányrendelet jelentős változást hozott a SZÉP-kártyákon jóváírt összegek felhasználásában. Ezentúl ugyanis a szolgáltató az egy év alatt fel nem használt összegekből 15%-os egyszeri díjat lesz köteles levonni a számla tulajdonosától.
Hírlevelünkben áttekintjük az eddigi szabályozást, valamint az új rendelkezéseket.

Bővebben

Csoportos társasági adóalanyiság választása november 20-ig

Press 1600 per 500.jpg
2022. november 20-ig nyújthatják be kérelmüket az Adóhatósághoz azok a cégcsoportok, melyek 2023-tól a csoportos társasági adóalanyiságot szeretnék választani, illetve már létező csoport esetén azok, akik megszüntetni kívánják azt. Szintén eddig az időpontig kérhető a csoporthoz való csatlakozás. Azoknak a cégeknek, melyek elmulasztják a kérelem beadását, egy teljes évet kell várniuk az újabb lehetőségre.

Bővebben

Ismét napirenden az eÁFA - új köntösben a koncepció

Press 1600 per 500.jpg
Majd egy év után újabb információk láttak napvilágot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített áfabevallás-tervezetekkel kapcsolatban (eÁFA). A hosszú várakozás alatt azonban a NAV szakemberei nem tétlenkedtek, az eredeti elképzelést jelentős mértékben továbbgondolták. A tájékoztató a GitHub fórumon került publikálásra, az anyagot 2022. szeptember 30-ig véleményezni is lehetett.

Bővebben

Fókuszban az energiahatékonyság

Press 1600 per 500.jpg
Jelen piaci környezetben nemcsak a családok, hanem a vállalatok életében is előtérbe kerül az energiahatékonyság

Bővebben

Globális minimumadó

Press 1600 per 500.jpg
Meglepetésre Magyarország nem támogatta az EU irányelv elfogadását a június 17-i ECOFIN ülésen, így továbbra is nagy a bizonytalanság a globális minimumadó bevezetése körül. A helyzetet tovább árnyalja, hogy erre válaszul az Amerikai Egyesült Államok felmondta a Magyarországgal kötött kettős adóztatást kizáró egyezményét.

Bővebben

A Parlament elfogadta az új kata-törvényt

Press 1600 per 500.jpg
Nagymértékű szigorításokat hozott a 2022. július 11-én előterjesztett, majd másnap már meg is szavazott új kata-törvény. Számos vállalkozó esik ki a megváltozott feltételek miatt a kedvezményes adónem alól, melyet a bevételi értékhatár növelése sem tud ellensúlyozni. A cégeknek is számlázó egyéni vállalkozóknak és a társas vállalkozásoknak már most el kell kezdeniük mérlegelni, hogy milyen adónemre érné meg áttérniük, mivel az új kata szabályai 2022. szeptember 1-jén teljes egészében hatályba is lépnek.

Bővebben

Jelentős szigorítások a transzferár szabályozásban a 2023. évi költségvetési javaslatban

Press 1600 per 500.jpg
Jelentős szigorítások, új adatszolgáltatási kötelezettség és jelentősen emelkedő bírság-és eljárási díjtételek a transzferár szabályozás terén a 2023. évi költségvetési javaslatban.

Bővebben