Adóhírlevelek 2022

Az alábbiakban olvashatja a Mazars magyarországi irodája által kiadott legfrissebb hírleveleket adózási témában. Hírleveleinkkel tájékoztatni szeretnénk ügyfeleinket és leendő partnereinket az adózásban bekövetkezett változásokról, aktuális hírekről.

Az extraprofitadó és további adóemelések: megjelent a Kormányrendelet

Press 1600 per 500.jpg
Június 4-én szombaton jelent meg a Magyar Közlöny 93. száma, mely kihirdette az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendeletet (a továbbiakban „Kormányrendelet”).

Bővebben

Az extraprofitadó és további adóemelések: várjuk a részleteket

Press 1600 per 500.jpg
A kormányzat május végén jelentette be, hogy a költségvetés kiigazítása érdekében – azaz, hogy a tervezett GDP-arányos hiánycél (ez idén 4,9, jövőre 3,5 százalék) tartható legyen – hamarosan különadók bevezetésére kerül sor. Mint ismeretes, célzott adókról lesz szó, melyeket 8 olyan szektorban szednek be, ahol a Kormányzat szerint extraprofit keletkezik, és ezért különadó (windfall tax) kivetése indokolt.

Bővebben

Az otthoni munkavégzés (távmunka) új szabályai

Press 1600 per 500.jpg
A járványügyi veszélyhelyzet 2022. június 1-én megszűnik, ezzel párhuzamosan júniustól életbe lépnek a távmunkavégzés új szabályai, amelyeket a munka törvénykönyve és a munkavédelmi törvény tartalmazz. Alábbi hírlevelünkben foglaljuk össze a legfontosabb változásokat.

Bővebben

Rohamosan közeledik a 2021. évi tao, hipa és innovációs járulék bevallásának május 31-i határideje

Press 1600 per 500.jpg
A Társaságok többsége már valószínűleg elkészítette az éves társasági adó, iparűzési adó és innovációs járulék kalkulációit. Ugyanakkor érdemes még egyszer átgondolni, hogy mindent figyelembe vettünk-e.

Bővebben

Új támogatási forma az Ukrajnából menekültek foglalkoztatása esetén

Press 1600 per 500.jpg
2022. március 10-én jelent meg az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról szóló 96/2022. (III. 10.) Korm. rendelet a Magyar Közlönyben. Hírlevelünkben röviden ismertetjük a támogatás főbb szabályait, illetve feltételeit.

Bővebben

Gabona export tilalom! Megjelent a kivitelt korlátozó kormányrendelet!

Press 1600 per 500.jpg
2022. március 6-án hatályba lépett a takarmányozási vagy élelmezésügyi ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű alapanyagok, valamint termékek (gabona) Magyarország területéről külföldre történő kiviteléről szóló tiltó kormányrendelet. A hír váratlanul érte a hazai gabonaexportőröket.

Bővebben

Közeledik a 2021. évi transzferár dokumentációk elkészítésére vonatkozó május végi határidő

Press 1600 per 500.jpg
A naptári éves adózók számára 2022. május 31-ig esedékes a 2021. évi társasági adó, helyi iparűzési adó és innovációs járulékbevallás beadása. A társasági adó benyújtásának napjáig elkészítendő a transzferár nyilvántartás is, amelynek következtetése alapján meghatározhatók az esetlegesen szükséges transzferár korrekciók is.

Bővebben

Gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítése – a 2022. február 15-i előleg-kiutalást követő tudnivalók és teendők

Press 1600 per 500.jpg
Jelen hírlevelünkben az automatikus adóvisszatérítés február 15-i dátumát követően leggyakrabban felvetődött kérdéseket és minden érintett számára fontos lehetőségeket járjuk körbe.

Bővebben

Adózási kisokos a munkáltatók Covid-hoz kapcsolódó juttatásaihoz

Press 1600 per 500.jpg
A járványhelyzetre tekintettel a munkáltatók számos juttatási formával igyekeznek elősegíteni dolgozóik egészségének megőrzését.

Bővebben

Közeleg az adatbejelentés határideje az építmény- és telekadó vonatkozásában!

Press 1600 per 500.jpg
2022. január 15-ig kell az adózóknak bejelentést tenniük az építmény- és telekadó kapcsán a 2021-ben bekövetkezett, adókötelezettséget érintő változás(ok)ról.

Bővebben