Mazars Közép- és Kelet- Európai Adókalauz 2022

A Mazars budapesti irodája immár tizedik alkalommal jelentette meg a közép-és kelet-európai régió 22 országára kiterjedő, a 2022-es év legfontosabb adózási kondícióit ismertető kiadványát.

A kiadvány 22 ország aktuális adózási információiról nyújt körképet, melynek fókuszában a foglalkoztatást terhelő és a forgalmi típusú adók mellett a társasági nyereségadózás részletei és a transzferárazás áll. Bár a pandémia számos átmeneti változást okozott a régió országainak adórendszerében, a kiadvány ezúttal is a hosszú távú trendekre koncentrál. A vállalatvezetőket beruházási döntéseik meghozatalában a tendenciák, az adórezsimek egymáshoz és a korábbi évekhez viszonyított változásainak elemzése segíti.

A visegrádi négyek mellett a délkelet-európai országok, illetve Németország, Ausztria, Moldova, Ukrajna és a balti államok aktuális adópolitikáját elemző kiadvány hangsúlyosan foglalkozik az adórezsimekre jellemző változásokkal és trendekkel.

Főbb megállapítások:

  • Az élő munka adóterhelése továbbra is viszonylag széles skálán –15 és 51 százalék között – mozog a régióban.
  • A vizsgált országok között markáns különbségek vannak a munkabérek adóztatásának és a járulékterhek viselésének megközelítésében, illetve abban is hogy biztosítanak-e kedvezményeket a gyermekes családoknak.
  • A vizsgált országokban az áfa továbbra is az adóbevételek elsődleges forrása; a digitális technológiák láthatóan javították az adóbeszedés hatékonyságát.
  • A társasági nyereség „aluladóztatott” Magyarországon, néhány szektorban viszont ennél jóval többet von el az állam – most éppen extraprofitadók formájában –, ami nem jellemző a régiós államokban.

Bízunk benne, hogy idén is hasznosnak és találják a tanulmányt, amelyben feltüntettük a vizsgált országok szakértőinek elérhetőségeit is. 

Kiadványunk angol nyelvű, amely az alábbi linkre kattintva érhető el:

Látogasson el a 2022. évi Adókalauz weboldalára:

Mazars Közép- és Kelet- Európai Adókalauz 2022

Kapcsolódó anyagok

Mazars CEE tax guide 2022
Mazars CEE tax guide 2022 sajtóközlemény