Főbb következtetések a Mazars 2021. évi közép- és kelet-európai tranzakciós tanácsadási tevékenysége alapján

A Mazars 2021-ben a hatodik egymást követő évben ismét az 5 legjobb közép- és kelet-európai tranzakciós tanácsadó közé került a Mergermarket CEE Accountant League rangsora alapján.

Tavalyi évi tanácsadási projektjeink alapján az alábbiakban kiemelünk néhány olyan következtetést, amelyeket levonhatunk a régióra vonatkozóan.

A 2021-es évre visszatekintve azonosíthatunk néhány olyan kulcsfontosságú témát, amelyek a Mazars közép- és kelet-európai tranzakciós tevékenységének irányt adtak és befolyásolták azt:

1. Stratégiai befektetők beérkező invesztíciói az USA-ból, Németországból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából, a Benelux államokból és Skandináviából;

2. A közép- és kelet-európai vevőkkel folytatott tranzakciók számának növekedése;

3. A magántőkealapok növekvő érdeklődése a régió iránt;

4. Erős M&A-tevékenység (fúziók és felvásárlások) az alábbi ágazatokban: technológia, ipari termelés, energia és megújulók, egészségügy és gyógyszeripar, ingatlan, építőipar és távközlés.

A Mazars arra számít, hogy ezek a témák 2022-ben is hatással lesznek a közép- és kelet-európai tranzakciós tevékenységekre. A következő hónapok kilátásai viszonylag kedvezőek. A közép- és kelet-európai országok jó helyzetben vannak ahhoz, hogy hasznot húzzanak a Covid-19 utáni időszakból, aminek a fő mozgatórugói az ipari termelés közeli országokba való kiszervezése (nearshoring), az utódlástervezés, magántőkealapok tevékenysége, a megújuló energiaforrások felé történő elmozdulás, valamint a piac bizonyos ágazatokban történő további konszolidációja.

A teljes kiadványt lentebb olvashatja angol nyelven.

Kapcsolódó anyag

Mazars CEE Deal Advisory Highlights 2021