Befektetés Közép- és Kelet-Európában: 2022-23. évi bejövő M&A jelentés

A 2022-es év eleje mind az európai, mind a globális piac számára viharos évnek indult, mivel Oroszország február 24-én katonai támadást indított Ukrajna ellen. A már 2021-ben is érvényesülő tendenciák, az emelkedő infláció és a magasabb hitelköltségek nagymértékben felerősödtek. A háború ellátási problémákat okozott, különösen a nagykereskedelmi gázpiacon.

Eközben az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók bevezetése tovább bonyolította az üzletkötési helyzetet. Mindezek mellett az ellátási lánc szűk keresztmetszetei és a világjárvány örökségeként jelentkező munkaerőhiány továbbra is fékezték a növekedést.

 Az üzletkötési feltételek aligha jelenthettek volna ennél nagyobb kihívást. Amint azonban jelentésünkből kiderül, a közép- és kelet- európai (KKE) régióban történő M&A-tevékenységre gyakorolt hatás sokkal kevésbé volt jelentős, mint ahogyan attól kezdetben sokan tartottak. Valójában - a 2021-es év kivételével, amely némileg anomáliákat magában hordozó rekordév volt az összeolvadások és felvásárlások terén – a tranzakciók volumene és az összesített tranzakciós érték 2022-ben ismét új csúcsot ért el a KKE-régióban.

Töltse le a tanulmányt!

Főbb megállapítások

  • Összességében Közép- és Kelet-Európában 846 tranzakciót regisztráltak 39,2 milliárd euró összértékben.
  • A KKE-régióban 2022-ben regisztrált tranzakciók száma a 2021-es évin kívül minden más korábbi összértéknél magasabb, éppen csak felülmúlva a 2016-os 38,6 milliárd eurós értéket.
  • Nem a KKE-régió volt az egyetlen, ahol az M&A piac kedvezőtlen körülményekkel nézett szembe, hiszen ez az ellenszél a világ minden részét érintette, még a fejlett gazdaságú Nyugat-Európa és Észak-Amerika is releváns mértékű éves szintű csökkenést szenvedett el mind a tranzakciószám, mind az összérték tekintetében.
  • A közép- és kelet- európai régió továbbra is erős vonzerővel bírt a nemzetközi befektetések számára. A régióban a határokon átnyúló szponzorok részvételével lebonyolított M&A-tranzakciók teljes aránya 2022-ben 64%-ra emelkedett, ami négy százalékponttal több, mint egy évvel korábban, és a 2015-ig visszamenőleg a közelmúltban mért legmagasabb arány.
  • A magántőke-befektetési aktivitás a rekordokat döntő 2021-es év után valamelyest visszaesett, a felvásárlási volumen 31%-kal csökkent az előző évhez képest. Az érték még további, 66%-kal esett, és 2022-ben a felvásárlások összértéke 3,4 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 9,9 milliárd euróval.
  • A 2022-es felvásárlási volumen történelmi összehasonlításban figyelemre méltóan stabilan tartotta magát. A magántőke-befektetési kivásárlások száma 2022-ben továbbra is az egyik legmagasabb a Közép- és Kelet- Európában mért adatok között, összesen 97 tranzakcióval, ami jelentősen felülmúlja a 2015-2020 közötti bármely éves összeget.

 Kilátások a következő hónapokra

A régió továbbra is példátlan konszolidációs lehetőségeket kínál a középméretű piacon az egészségügytől és a turizmustól (néha együttesen) a gyártáson át a technológiáig.

2023 minden bizonnyal kihívásokkal teli év lesz. Ellensúlyozza azonban ezt a régió vállalkozásainak minősége, a tranzakciók résztvevőinek kreativitása, valamint az EU Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz, amely több mint 100 milliárd euró támogatást jelent az EU-tagsággal rendelkező 12 közép- és kelet- európai ország számára. Mindezek, valamint a közép- és kelet- európai régió szilárd fundamentumai azt sugallják, hogy jó okunk van viszonylag optimistán tekinteni az előttünk álló évre.

Kapcsolódó anyag

Investing in CEE M&A report 2023