Koronavírus: céges teendők

Tájékoztatjuk, hogy a Mazars folyamatosan nyomon követi a koronavírus-járvány alakulását.
Az alábbiakban összegyűjtöttük eddig megjelent legfrissebb hírleveleinket, melyek segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak ebben a rendkívüli helyzetben. Kérjük, kísérje figyelemmel weboldalunkat és tájékozódjon az Ön vállalkozását érintő legfontosabb tudnivalókról.

1. Gazdaságvédelmi intézkedések: itt a második csomag

A COVID_19 koronavírus világjárvány miatt életbe lépet rendkívüli jogrend alapján a magyar Kormány 2020. március 23-án újabb rendeleti intézkedéseket fogadott el, melyek a járvány gazdasági hatásainak mérséklését célozzák. Jelen hírlevelünkben ezen intézkedések adózási, adóhatósági eljárást érintő aspektusait ismertetjük röviden.

Mazars Adóhírlevél- Gazdaságvédelmi intézkedések: itt a második csomag

2. Itt vannak az első gazdaságvédelmi intézkedések

A COVID19 koronavírus világjárvánnyá nyilvánítása, az első Magyarországi megbetegedések megjelenése óta gazdasági értelemben is felgyorsultak az események. Az elmúlt napokban Magyarország Kormánya több olyan rendelkezést hozott, amelyek a gazdasági élet szereplői és a magánszemélyek számra kívánnak segítséget, könnyítést nyújtani ezen átmenteti időszak negatív hatásainak minimalizálására. A fenti intézkedések adózási, pénzügyi, és egyéb gazdasági aspektusairól nyújt tájékoztatást jelen hírlevelünk is, kifejezetten az adóügyi intézkedésekre fókuszálva.

Mazars Adóhírlevél- Első intézkedések

3. Lehetőségeink átmeneti adózási nehézségek esetén

Számos javaslat látott napvilágot az elmúlt napokban azzal kapcsolatban, hogy a kormányzatnak milyen átmeneti pénzügyi és adóügyi intézkedésekkel kellene segítenie a vállalkozásokat abban, hogy átvészelhessék a következő időszak gazdasági nehézségeit. Biztosra vesszük, hogy a döntéshozók meghallják ezeket a hangokat és megpróbálnak majd adminisztratív eszközökkel segíteni a bajba jutott cégeken. De mit tehetünk addig, amíg ezek a szabályok megszületnek?

Mazars Adóhírlevél- Átmeneti adózási nehézségek

4. Céges szerződések és azok teljesítésének lehetetlenülése a járvány következtében

A koronavírus terjedése és a további terjedés megakadályozása érdekében bevezetett hatósági intézkedések – utazási korlátozások és tilalmak, karanténok – jelentősen befolyásolhatják a szerződéses kötelezettségek teljesítését. Hírlevelünkben a szerződésekből fakadó kötelezettségek és lehetséges megoldásokra szeretnénk felhívni a figyelmet. 

Mazars Jogi hírlevél- Szerződések teljesítése vis maior esetén

5. Nincs elegendő munka a munkavállalók számára?

A magyar kormány döntése alapján a gyógyszertárak, élelmiszerboltok, benzinkutak és dohányboltok kivételével minden üzletnek be kell zárnia délután 15 órakor. Ez azt jelenti, hogy bizonyos munkáltatók esetleg nem tudnak elegendő munkát adni munkavállalóik számára. 

Mazars jogi hírlevél- Nincs elegendő munka a munkavállalók számára?

Amennyiben kérdése van, kérjük keresse szakértő munkatársainkat mobil elérhetőségeiken!

Többet szeretne tudni?