Szárnyalt az üzletkötési kedv tavaly Közép- és Kelet-Európában

Öt év óta nem volt olyan magas a közép- és kelet-európai régióban az összeolvadási és felvásárlási (M&A) ügyletek értéke, mint tavaly – derül ki a Mazars és a Mergermarket közös idei tanulmányából, amely átfogó képet ad a 2021-ben megvalósult regionális vállalati összeolvadásokról és felvásárlásokról.

"Az ukrajnai háború előtt készült tanulmány helyzetértékelése szerint a régió – a Covid–19-járvány, az erősödő infláció és az emelkedő energiaárak miatti aggodalmak ellenére – 2021-ben is megőrizte vonzerejét. Magyarországon összesen 40 nyilvános M&A tranzakciót bonyolítottak le 549 millió euró összértékben tavaly, amivel a V4-országok közül csak Szlovákiát előzzük meg.

2021-ben folytatódott az összeolvadási és felvásárlási ügyletek számának és értékének növekedése Közép- és Kelet-Európában: az M&A-ügyletek száma tavaly 889-re emelkedett, ami 32 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A tranzakciók összértéke szintén radikálisan, 41 százalékkal nőtt, elérve a 67,5 milliárd eurót. Az ügyletértékek növekedési mértéke a változó intenzitással folytatódó világjárvány ellenére is jelzi a régió tartós vonzerejét a befektetők körében, 2016 óta ugyanis ez a legmagasabb teljes tranzakciós érték."

A teljes közlemény az alábbi linken olvasható: