Automatikus belföldi összesítő jelentési szolgáltatás

A valós idejű adatszolgáltatás bevezetése óta már nem kell kitölteni a belföldi összesítő jelentés (M-lap) kimenő számlákra vonatkozó lapjait, azonban a beszerzési oldalra vonatkozóan továbbra is kell adatot szolgáltatni, de a korábbi 1 millió forintos értékhatár helyett már 100 ezer áfa tartalom esetén is.

Az értékhatár leszállítása sokaknál komoly adminisztratív többlet terhet eredményezett, mivel akiknek eddig nem volt szükséges foglalkozni a beszerzésre vonatkozó M-lapokkal, vagy csupán pár sornyi számlatartalmat kellett csak kitölteniük a beszerzésekre vonatkozó M-lapokon, azoknak most akár több száz sort is szerepeltetni kell az áfa bevallásuk részeként.

Miben segíthetünk?

A Mazars Kft.-nél rendelkezésre áll olyan technológia, amellyel az akár több száz soros M-lap is minimális erőráfordítással és automatizáltan előállítható, és pusztán az ügyfél által megküldött áfa analitika alapján előállítható a NAV részére beküldendő ÁNYK fájl. Ehhez elegendő, ha átküldi az áfa analitikát! Az áfa analitikát – az ügyfél választása alapján – kétféle formában tudjuk elfogadni:

  • Egy a Mazars által megadott excel sablont tölt ki a belföldi egyenes áfás termékbeszerzésekkel vagy szolgáltatások igénybe vételével kapcsolatban. Ezt a táblázatot a Mazars átkonvertálja az áfa bevallás M-lapjaira, figyelembe véve az értékhatárokat, majd az áfa bevallást szerkeszthető módon (.enyk fájl) küldi vissza a megbízó részére, úgy, hogy abban a belföldi összesítő jelentéssel már nem kell foglalkozni.
  • Az adózó a saját áfa analitikáját küldi át, amelyből a Mazars előállítja a konvertáláshoz szükséges excel sablont, és hasonló módon az előző megoldáshoz, az áfa bevallást szerkeszthető módon (.enyk fájl) visszaküldi a megbízó részére.

Amennyiben szolgáltatásunkkal kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, keresse közvetlenül kollégáinkat!

Többet szeretne tudni?