Külföldi Áfa visszaigénylés

A Közösség tagállamaiban megfizetett Áfa visszaigénylése. Amennyiben egy magyar cég az Európai Unió különböző országaiban (illetőleg Svájcban, Liechtensteinben, és a Norvég Királyságban) bár nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, de mégis előfordul, hogy áthárítanak rá helyi Áfát, mert külföldön szerez be terméket, vagy szolgáltatást, illetve termékimport miatt kötelezett Áfa fizetésre, jogosult ennek az áthárított, illetőleg megfizetett Áfának a visszatérítésére.

A külföldi Áfa-visszaigénylés iránti kérelmet az EU-s cégek a saját letelepedettségük szerinti országban kell, hogy benyújtsák. Az EU tagállamok mellett Svájc, Liechtenstein, és a Norvég Királyság is viszonossági szerződést kötött az EU-val a külföldön megfizetett Áfa visszaigénylésére, így az ezekben az országokban megfizetett Áfa is visszaigényelhető. A különbség pusztán annyi, hogy a Svájcban, Liechtensteinben, és a Norvég Királyságban megfizetett adó visszaigénylését közvetlenül a visszaigényléssel érintett állam adóhatóságnak kell benyújtani, és nem lehet a saját letelepedettség szerinti országban kérelmezni azt. Hasonlóképpen egy svájci, egy liechtensteini, és egy norvég cégnek is közvetlenül a magyar adóhatóságtól kell kérniük a magyar beszállítóknak, vagy a vámhatóságnak megfizetett Áfa visszaigénylését.

A visszaigénylések benyújtása után a helyi hatóságok általában hiánypótlást kérnek a kérelmezőtől, így fontos résen lenni, hogy határidőben a megfelelő dokumentumok kerüljenek benyújtásra. Ugyanis a külföldön megfizetett Áfa visszaigénylése jogvesztő, és ha a cég nem intézkedik a törvényben előírt határidőig, illetőleg egy esetleges hiánypótlásra történő felszólításban megadott időpontig, vagy nem a megfelelő dokumentumokat nyújtja be, abban az esetben a helyi hatóságok könnyedén visszautasítják az Áfa-visszatérítés iránti kérelmet.

Kinek ajánljuk szolgáltatásainkat?

  • Az olyan magyarországi társaságoknak, akik külföldön bár nem végeznek gazdasági tevékenységet, de magasabb összegű Áfát voltak kénytelenek kifizetni külföldi beszállítóknak, vagy vámhatóságnak, és szeretnék az Áfa visszatérítését kérni;
  • Az olyan svájci, liechtensteini, vagy norvég társaságoknak, akik Magyarországon fizettek ki magyar Áfával növelt beszerzéseket;
  • Az olyan cégeknek, akik bár saját maguk is el tudják végezni a nyomtatványok kitöltését, és a kapcsolódó adminisztrációt, de ezt csak túlságosan sok időráfordítással tudják megoldani.
  • Az olyan cégeknek, akik már próbálkoztak a külföldön megfizetett adó visszatérítésével, de valamilyen okból elutasította azt a külföldi hatóság.

Miben segíthetünk?

  • A Mazars segíti a magyar vállalkozásokat a külföldön megfizetett Áfa visszaigénylésében, és komplex szolgáltatást nyújtva akár több ország visszaigénylését is koordinálja. Hasonló módon segíti a Mazars a svájci, liechtensteini, és a norvég társaságok Magyarországon történő Áfa-visszaigényléseit is.
  • A Mazars Áfa feladatokra specializált, elkülönített csapattal rendelkezik, így nagy hatékonysággal, jelentős szakmai tapasztalattal tudja a külföldön megfizetett Áfa visszaigénylésével kapcsolatos feladatokat ellátni.
  • A Mazars versenyképes sikerdíjért dolgozik, így garantáltan csak akkor számláz, ha az Áfa-visszatérítést az ügyfél megkapja. Mindamellett, észrevétel vagy fellebbezés esetén, a Mazars nemzetközi audit és adótanácsadás hálózatának sokéves tapasztalata is rendelkezésre áll.
  • A Mazars Adó, és Jogi osztálya folyamatosan elérhető, amennyiben bármilyen témában segítség, konzultáció, vagy tanácsadásra lenne szükség.

Amennyiben a külföldön megfizetett Áfa visszaigénylés szolgáltatásunkkal kapcsolatban kérdésük merülne fel, kérjük, keressék közvetlenül a kollegáinkat, vagy vegyék fel a kapcsolatot Mazars adós kapcsolattartójukkal.

Többet szeretne tudni?