Felkészülés a valós idejű adatszolgáltatásra

Már csak kevesebb, mint 1 hónap van hátra a valós idejű adatszolgáltatás bevezetéséig! Ugyanakkor nem minden tranzakcióval kapcsolatban kell adatot szolgáltatni.

2018 júliusától a magyar adószámmal rendelkező vállalkozások külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon adatszolgáltatást teljesítenek az adóhatóság felé azon számlázó programmal kibocsátott számlák adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja.

Az adatszolgáltatást online, és valós időben kell megtenni, és annak elmulasztása igen komoly következményeket von maga után – a hiányos vagy elmulasztott adatszolgáltatás miatt az adózó számlánként akár 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

A magyar fejlesztésű számlázó programot használó adóalanyok esetében a felkészülés a valós idejű adatszolgáltatásra könnyebb, hiszen a szoftverfejlesztők számolnak az új kötelezettségekkel, és felkészítik szoftvereiket annak teljesítésére. A felkészülést és a fejlesztést azonban nagyban megnehezíti, ha a szoftver külföldi kézben, esetleg az anyavállalat tulajdonában áll, hiszen azok, akik a program felett rendelkeznek, sokszor nem értik magát a kötelezettséget, vagy nem tudják helyesen felmérni a projekt jelentőségét, és így a fejlesztés komoly akadályokba ütközik.

A Mazars munkatársai készséggel nyújtanak segítséget azon vállalkozások számára, akiknél a fejlesztés elakadt, nehezen halad, vagy esetleg még nem is indult el. A Mazars kérésre a szoftverfejlesztőkkel együttműködve segíti a vállalkozásokat, hogy a számlázó programot felkészítsék a valós idejű adatszolgáltatásra.

Kinek ajánljuk szolgáltatásainkat?

  • Szolgáltatásunkat elsősorban azoknak a gazdálkodóknak ajánljuk, akik külföldi számlázó programot használnak, hiszen a magyar szoftverfejlesztő cégek a magyar jogszabályi környezet ismerete okán könnyebben készülnek majd fel erre az átállásra.

Miben tudunk segíteni?

  • Bemutatjuk a külföldi cégvezetésnek, illetve a külföldi szoftverfejlesztőknek, hogy a rendszer hogyan működik, mire kell odafigyelni, és milyen kockázatokkal jár, ha a fejlesztést nem végzik el a megadott specifikációkkal. Bemutatjuk a fontosabb számlázási szabályokat is, illetve megvizsgáljuk az alkalmazott számlázási folyamatokat, hogy azok minden tekintetben megfelelnek-e a magyar jogszabályi előírásoknak;
  • Támogatást nyújtunk a magyarországi pénzügyi vezetésnek a külföldi vezetőkkel és szoftverfejlesztőkkel való kapcsolattartásban;
  • Segítünk tisztázni, hogy a felelősségi körök és a feladatkörök hogyan oszlanak meg a fejlesztésben résztvevő szereplők között;
  • Segítünk a programozás során beazonosítani, hogy pontosan miről kell, és miről nem kell adatot szolgáltatni. Speciális ügyletekkel kapcsolatban bemutatjuk, hogy amennyiben szükséges, milyen adatokat kell elküldeni a NAV-nak (pl.: önszámlázás, számlamódosítás, stb.)
  • Az adóhatósági adatszolgáltatással kapcsolatban a szükséges sémát rendelkezésre bocsájtjuk, segítünk annak értelmezésében, és ellenőrizzük az elkészített adatcsomagokat, hogy azok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak;
  • Igény esetén közreműködünk egy olyan interfész kialakításában, ami lehetőséget ad a valós idejű adatszolgáltatás elvégzésére, és a számlázó program elválaszthatatlan részét képezi, bár külön modulként kapcsolódik hozzá.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését állunk szíves rendelkezésükre a lenti elérhetőségeink bármelyikén.

A témával kapcsolatos legfrissebb hírleveleinket az alábbi linkekre kattintva érheti el:

Ön már felkészült az online számlázásra?: -Hírlevél 1.

Többet szeretne tudni?