Kiskereskedelmi adó

A kiskereskedelmi adó elsőként 2010-ben jelent meg a magyar adórendszerben ágazati különadó formájában, majd alig néhány évvel később, 2013-ban már kivezetésre is került, mivel felmerült az adónem esetleges közösségi jogba való ütközése. Az Európai Unió Bírósága végül úgy látta, hogy a magyar szabályozás nem sérti a közös uniós elveket. Az adózóknak 2020-tól kell újból számolniuk ezzel a közteherrel, amikor is a kiskereskedelmi adó újra a magyar adórendszer részévé vált.

A kiskereskedelmi adó kötelezettség minden gazdálkodót érinthet, aki termékeit – akár részben is – magánszemély vevők részére értékesíti. Sokan nem tudják, de ha egy értékesítési csatornán magánszemély vevőt is kiszolgálnak, akkor nem csak a magánszemély vevők részére értékesített termékből származó árbevétel, hanem akár a teljes értékesítési csatornán realizált árbevétel – beleértve a nagykereskedelmi típusú értékesítést is – adóalapot képezhet. Progresszív adó lévén az adókulcs, így a ténylegesen fizetendő közteher mértéke is a kiskereskedelmi tevékenységből származó nettó árbevétel összegének függvénye. Ebből következően kiemelt fontosságú, hogy az érintett adózók kellő gondossággal járjanak el az adóköteles bevételt generáló értékesítési csatornák kijelölése során.

Miben tudunk segíteni?

  • A Mazars adószakértő csapata segítséget nyújt a vállalkozásoknak annak megállapításában, hogy alanyai-e a kiskereskedelmi adónak.
  • Emellett a vállalkozás értékesítési struktúrájának feltérképezése által támogatást nyújtunk az adóköteles értékesítési csatornák kijelölésében.
  • Adókalkulációt készítünk, illetve igény szerint ellenőrizzük és validáljuk a társaság saját adókalkulációját.
  • Elkészítjük a vállalkozás üzleti évéhez igazodó adónaptárat, segítséget nyújtunk az adóelőleg összegének meghatározásában.
  • Támogatást biztosítunk a bevallási kötelezettségek megfelelő teljesítésében.

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse tanácsadó kollégáinkat.