Rendelkezés a társasági adóról

Ön mennyit spórolt eddig társaságának a társasági adó rendelkezéssel?

Az elmúlt években az adókedvezmény mellett lehetőség nyílt egyes szervezetek támogatására a társasági adó terhére. Ez a társasági adó felajánlás, amely jelentős mértékben csökkentett a támogatással járó kockázatokon, így már több éve biztonsággal alkalmazhatja minden vállalkozás. A Mazars szakértői segítséget nyújtanak társasági adó tanácsadásban is.

A támogatandó körből 2019-től ugyan kikerültek az előadó-művészeti szervezetek, de a filmalkotás és a látvány-, csapatsport továbbra is támogatható. A konstrukció rendkívül kedvező, minimális időráfordítással jár és kockázatmentes is az adományozó számára. A rendelkezés emellett igen egyszerű, kevés adminisztrációval jár, és adó-visszatérítés is elérhető vele.

Kinek adható a támogatás?

A társasági adó felajánlása lehetővé teszi a cégek számára, hogy társasági adójuk legfeljebb 80%-ának átutalásáról egy kiválasztott kedvezményezett számára rendelkezzenek.

Az alábbi két tevékenységre lehet felajánlást tenni:

 • filmalkotás támogatására;
 • látvány- és csapatsport támogatására.

Miért támogassunk?

A rendelkezésnek a társadalmi felelősségvállaláson túl számos előnye van a társaságok számára. Nézzünk néhány példát!

 • Nincs költség! A felajánlással kapcsolatban nem merül fel költség, mivel a támogatást az adóhatóság a befizetett társasági adóból utalja tovább a kiválasztott szervezet kérésére. A társaságnál tehát többletköltség – az egyébként is megfizetett társasági adón kívül – nem jelentkezik.
 • Nincs kockázat! Amennyiben a társaság valamely feltételnek nem felel meg, az adóhatóság egyszerűen nem utalja tovább a felajánlott összeget. Mivel a társasági adó megfizetésre került, nem keletkezhet adóhiány.
 • Minimális az adminisztráció! A rendelkezést egy formanyomtatványon kell benyújtani, az ügyintézés többi részét a kedvezményezett és a NAV intézi egymással.
 • Nincs cash flow hátrány! Sőt, jóváírás jár a felajánlott összeg után. A társaság nem utal támogatást a kedvezményezettnek, csak megfizeti a kötelező társasági adót. A visszatérítés a társaság adófolyószámláján kerül jóváírásra, így figyelembe vehető a későbbi társaságiadó-fizetési kötelezettség csökkentésére.
 • Akár 7,5% megtakarítás! Adóelőleg terhére történő felajánlás esetén a felajánlott összeg 7,5%-a elérhető megtakarításként, az adóbevallásban történő rendelkezés esetében 2,5% a visszatérítés.

Miben segíthet Önnek a Mazars?

A Mazars szakértői a teljes folyamatot végigkísérve segítenek a következőkben:

 • Segítünk annak megítélésében, hogy a kiválasztott, támogatni kívánt szervezet számára tehet-e felajánlást.
 • Segítséget nyújtunk a kapcsolódó adminisztrációban, a szerződések megkötésében és a szükséges bejelentés elkészítésében, benyújtásában (látvány-, csapatsport támogatása esetén a kiegészítő támogatásról szóló szerződés, valamint minden támogatási forma esetén a támogatandó szervezettel közösen benyújtandó igazolási kérelem elkészítésében és ellenőrzésében, a támogatási igazolás megküldésében, a rendelkező nyilatkozat előkészítésében, stb.).
 • Meghatározzuk a felajánlható összeg maximumát, illetve optimális ütemezését a lehető legnagyobb adóelőny elérése céljából.
 • Folyamatosan kapcsolatot tartunk a partnerrel, mentesítve Önt minden kapcsolódó kötelezettség alól.

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse tanácsadó kollégáinkat.

Kapcsolódó anyag

Rendelkezés a társasági adóról
Rendelkezés a társasági adóról