EKAER Tanácsadás? Segítünk az EKAER-t a gyakorlatban alkalmazni. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) 2015-ös bevezetése óta megtapasztalhattuk, hogy az elmúlt időszakban az EKAER a vállalkozások életében a legnagyobb horderejű adminisztrációs teherré nőtte ki magát.

Ráadásul nincs olyan gazdálkodói kör – legyen az külföldi vagy belföldi letelepedettségű, kis- vagy nagyvállalkozás, gyártó vagy kereskedő – aki egyértelműen kijelenthetné, hogy őt az EKAER nem érinti, nem kell foglalkoznia vele.

Az EKAER rendszer ezen felül – eddigi viszonylag rövid pályafutása ellenére – már több alkalommal módosult. Az EKAER változások jelentős pontokat érintettek, így fontos volt folyamatosan követni és megfelelően felülvizsgálni a már működő rendszereket is. A jelentősebb módosítások mellett számos kisebb EKAER változás is nehezítette a gazdálkodók és a logisztikai cégek életét. Az EKAER bizonyos esetekben arra is rámutatott, hogy a tranzakciók áfa, környezetvédelmi termékdíj, vagy akár élelmiszerlánc felügyeleti díj vonatkozásában sincsenek megfelelően kezelve. Az ilyen esetekben egy EKAER rendszer átvizsgálása dupla vagy akár tripla hasznot is eredményez, hiszen szerencsés esetben a vállalkozás így hamarabb jut el az áruforgalmi esetleg számlázási rendszer hibáinak, hiányosságainak feltárásához, mint az adóhatóság. Már önmagában az EKAER bírság mértéke az áru értékének 40%-át is elérheti, nem beszélve az esetleges adóhiányról és adóbírságról, ami az áfa, a termékdíj, és az élelmiszerlánc felügyeleti díj kapcsán jelentkezhet.

A Mazars adószakértő csapata az EKAER tanácsadás szolgáltatásával segíti a gazdálkodókat, hogy megfelelő információkkal rendelkezzenek az EKAER vonatkozásában. Tanácsadóink nem csak elméleti oldalról közelítik meg a problémát: EKAER tanácsadásunk kiterjed a jogszabályok gyakorlati alkalmazására is. Szakértőink folyamatosan követik az EKAER változásokat is, és  gyakorlati tanácsaikkal hozzájárulnak az EKAER változásoknak a mindennapi tevékenységébe történő beemeléséhez.

Kinek ajánljuk szolgáltatásainkat?

 • Aki az EKAER rendszerrel kapcsolatban még egyáltalán nem tájékozódott, de Közösségen belülről szerez be, vagy oda értékesít árut;
 • Aki első belföldi termékértékesítési tranzakcióban értékesítőként vagy vásárlóként vesz részt;
 • Aki élelmiszerrel, építőipari alapanyagokkal, mezőgazdasági termékekkel, fával, vagy ruházati termékekkel kereskedik, és bizonytalan az EKAER rendszer előírásaival kapcsolatban;
 • Aki nem biztos abban, hogy a tranzakciói után egyáltalán kötelezett-e EKAER szám igénylésére;
 • Aki már igényel tranzakciói után EKAER számot, de nem biztos abban, hogy ezt megfelelően teszi, vagy abban, hogy minden esetben rendben vannak a jelentések;
 • Aki az EKAER változások miatt szeretne egyeztetni arról, hogy őt milyen mértékben érintik a változások;
 • Aki a nagy EKAER köteles tranzakciószám miatt szeretne kialakítani egy transzparens és rugalmas rendszert az EKAER számok igénylésére;
 • Aki intermodális fuvarozásban vesz részt, vagy termékei, alapanyagai ilyen fuvarral kerülnek Magyarország területére;
 • Aki nevében partnere végzi a bejelentéseket, de szeretne meggyőződni arról, hogy ez rendben történik-e;
 • És mindenkinek, aki bizonytalan az EKAER rendszer bármely elemét illetően.

Miben tudunk segíteni?

 • Felmérjük az EKAER rendszerrel és EKAER jelentésekkel összefüggő kockázatokat.
 • EKAER tanácsadásunkkal átfogó tájékoztatást és iránymutatást adunk, és segítünk a gyakorlatra is lefordítani a kötelezettségeket.
 • Felülvizsgáljuk az EKAER változások kapcsán, hogy a változásokkal milyen mértékben érintett az adott társaság, és segítünk az EKAER változások miatt szükséges lépéseket a meglévő rendszerekhez hozzáilleszteni.
 • Igény esetén részt veszünk a tervezési folyamatban, és együttműködünk a társaság logisztikai és pénzügyi osztályaival annak érdekében, hogy optimalizáljuk az EKAER rendszert.
 • Felülvizsgálunk korábban kialakított belső EKAER rendszereket, és feltárjuk a hiányosságokat.
 • Szakmai és gyakorlati támogatást nyújtunk EKAER ellenőrzések során.

Termékismertetőnket az alábbi linken töltheti le:

Megjelent  sajtóanyagaink:

Jönnek a szigorúan ellenőrzött teherautók

EKAER anomália

Legfrissebb hírlevelünk:

Adóhírlevél 2016/3- EKAER változások

Korábbi blogbejegyezéseinket itt olvashatja:

EKAER- anomália leplezi le az adószám nélkül raktározókat

Egy feladó, több cím, egy EKAER szám- segít-e az új szabály?

Amennyiben kérdése van, keresse tanácsadó kollégáinkat!

Többet szeretne tudni?