Rendelkezés a társasági adóról

Ön mennyit spórolt eddig társaságának a társasági adó rendelkezéssel? 2015-től új lehetőség nyílt a társasági adó mértékének csökkentésére.

A konstrukció rendkívül kedvező, minimális (adminisztrációs) költséggel jár és kockázatmentes is az adományozó részéről. A rendelkezés módja emellett igen egyszerű, minimális adminisztrációval jár, és adó visszatérítés  érhető el vele.

Kinek adható a támogatás?

Az új rendszer lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adójuk legfeljebb 80%-ának átutalásáról rendelkezzenek egy kiválasztott kedvezményezett számára.

Az alábbi három tevékenységre lehet felajánlást tenni:

 • filmalkotás támogatására,
 • előadó-művészeti szervezet támogatására,
 • látvány-csapatsport támogatására.

Miért támogassunk?

A rendelkezésnek a társadalmi felelősségvállaláson túl számos előnye van a társaságok számára. Nézzünk néhány példát!

 • Nincs költség! A felajánlással kapcsolatban nem merül fel költség, mivel a támogatást az adóhatóság a befizetett társasági adóból utalja tovább a kiválasztott szervezet kérésére. A társaságnál tehát többlet költség- az egyébként is megfizetett társasági adón kívül- nem jelentkezik. 
 • Nincs kockázat! Amennyiben a társaság bármilyen feltételnek nem felelne meg, az adóhatóság egyszerűen nem utalja tovább a felajánlott összeget. Mivel a társasági adó megfizetésre került, adóhiány nem keletkezhet.
 • Minimális az adminisztráció! A rendelkezést egy formanyomtatványon kell benyújtani, az ügyintézés többi részét a kedvezményezett és a NAV intézi egymással.
 • Nincs cash-flow hátrány! A társaság nem utal támogatást a kedvezményezettnek, csak megfizeti a kötelező társasági adót. A visszatérítés a társaság adófolyószámláján kerül jóváírásra, így figyelembe vehető későbbi társasági adó fizetési kötelezettség csökkentésére.
 • Akár 7,5% megtakarítás! Adóelőleg vagy adóelőleg-kiegészítés terhére történő felajánlás esetén a felajánlott összeg akár 7,5%-a is elérhető lehet megtakarításként (egyéb esetben 2,5% a visszatérítés.)

Miben segíthet Önnek a Mazars?

A Mazars szakértői a teljes folyamatot végigkísérve segítenek a következőkben:

 • Készséggel segítünk a támogatni kívánt szervezet kiválasztásában;
 • Segítséget nyújtunk a kapcsolódó adminisztrációban, szerződések megkötésében és a szükséges bejelentés elkészítésében, benyújtásában (látvány-csapatsport támogatás esetén a kiegészítő támogatásról szóló szerződés, valamint minden támogatási forma esetén a támogatandó szervezettel közösen benyújtandó igazolási kérelem elkészítésében és ellenőrzésében, támogatási igazolás megküldésében, rendelkező nyilatkozat előkészítésében, stb.)
 • Meghatározzuk a felajánlható összeg maximumát, illetve optimális ütemezését a lehető legnagyobb adóelőny elérése céljából;
 • Folyamatosan kapcsolatot tartunk a partnerrel, ezzel mentesítve Önt minden kapcsolódó kötelezettség alól.

Amennyiben a rendelkezéssel kapcsolatban kérdésük merülne fel, készséggel állunk rendelkezésükre!

Kapcsolódó anyag

Rendelkezés a társasági adóról

Rendelkezés a társasági adóról