A Mazars globális rekordbevételei megerősítik a vállalat nemzetközi, integrált, multidiszciplináris stratégiájának erejét

2023. február 14.: A Mazars nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és tanácsadó cég ma tette közzé a 2021/2022-es pénzügyi évre vonatkozó globális pénzügyi eredményeit, kiemelve az előző évhez képest kétszámjegyű, 16,4%-os növekedést, amely 2,45 milliárd eurós díjbevételt eredményezett. A bevételek erőteljes növekedése minden régióra és szolgáltatásra kiterjed, mind a könyvvizsgálat, mind az egyéb szolgáltatások területén (a teljes részleteket lásd alább).
  • A 16,4%-os éves szintű növekedés – amely mögött 13,3%-os organikus növekedés áll – jól mutatja a Mazars integrált partnerségi modelljének erejét.
  • A 2007 óta elért legmagasabb növekedési arány megerősíti a Mazars vezető nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és tanácsadó cégként betöltött pozícióját egy koncentrált piacon.
  • Az összes régióra és minden szolgáltatási területre kiterjedő kétszámjegyű növekedés azt mutatja, hogy a Mazars nemzetközi fejlődése és kiegyensúlyozott multidiszciplináris stratégiája mennyire fontos és megbízható.

Ez a pénzügyi teljesítmény megerősíti a Mazars szilárd nemzetközi pozícióját és egyedülállóan integrált modelljének jelentőségét, valamint növeli a cégnek az ügyfelek számára történő értékteremtés folyamatos képességébe vetett bizalmát. A gyorsan változó környezetben a Mazars támogatja a különböző méretű vállalatokat felelősségteljes növekedésükben, hogy megfeleljenek az egyre több és összetettebb szabályozásnak,  átalakulásokat hajtsanak végre üzleti működésük vagy belső rendszereik fejlesztése érdekében, valamint megfeleljenek a szabályozó hatóságok, a tehetséges munkaerő és a társadalom elvárásainak a hosszú távú teljesítmény biztosítása érdekében.

„2022 eseménydús év volt, amely mindenhol próbára tette a vállalatok agilitását. Ezek a zavarok - amelyek olyan hosszabb távú trendek közepette érkeztek, mint a digitalizáció és a fenntarthatóság . kihívást jelenthetnek, de egyben hatalmas lehetőségeket is kínálnak a növekedésre, a fejlődésre és az értékteremtés új módjainak feltárására. Ebben a bizonytalanhelyzetben a Mazars szerepe, még inkább mint valaha, hogy megbízható partnere legyen az ügyfeleknek” – mondta Hervé Hélias, a Mazars Csoport elnök-vezérigazgatója.

Kiegyensúlyozott növekedés minden régióban és tevékenységi portfólióban

Az összes régióra és szolgáltatási területre jellemző erős teljesítmény egyrészt a Mazars nemzetközi terjeszkedését tükrözi, amely csaknem 100 országbeli jelenléttel hatékonyan működik a méretgazdaságosság révén az „egy csapat, egy cég” elv mentén. Másrészt kiemeli a cég multidiszciplináris megközelítésének jelentőségét: a Mazars fejlesztési stratégiája a megfelelő egyensúly fenntartására irányul a szabályozott szolgáltatások valamint az adó- és egyéb tanácsadási szolgáltatások között. A cég meggyőződése, hogy ez a sokszínű portfólió elengedhetetlen a könyvvizsgálat minősége, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások relevanciája, a legjobb tehetségek vonzása és megtartása, és végső soron a közérdek szempontjából.

Az összetett globális környezet ellenére 2022 kiváló év volt a Mazars számára minden földrajzi és szolgáltatási terület tekintetében. Teljesítményünk megerősíti szolgáltatásaink minőségét és relevanciáját. Az, hogy a Mazars képes folyamatosan növelni pozícióját a könyvvizsgálat terén a nagy és tőzsdén jegyzett vállalatok körében, választási lehetőséget és más perspektívát kínál egy erősen koncentrált piacon; ez a verseny elengedhetetlen a pénzügyi piacok egészséges működéséhez. Emellett az ágazatspecifikus környezetek, problémák és trendek mély megértését is kínáljuk, a pénzügyi szolgáltatások vezető könyvvizsgáló cégeként pedig kiemelkedünk annak révén, hogy az iparág legnagyobb szervezeteivel némelyikével dolgozunk együtt.

Hervé Hélias Elnök-vezérigazgató, Mazars Csoport

A pénzügyi mutatókon túl: a technológia és a fenntarthatóság mint a tehetségek megtartásának, a minőség előmozdításának, valamint az ügyfélélmény javításának kulcsfontosságú üzleti prioritásai

A Mazars „C-suite barometer” nevű éves felsővezetői felmérése 2022-ben kiemelte, hogy a technológia és a fenntarthatóság a két legfontosabb trend, amely várhatóan a legnagyobb hatással lesz a vállalkozásokra. A vezetőkre mindenhol nyomás nehezedik, hogy alkalmazkodjanak és digitalizálják a vállalatokat és azok működését, változtassanak munkamódszereken és biztosítsák a fenntartható növekedést, hogy vonzóak és versenyképesek maradhassanak. A Mazars szintén hatnak ezek a trendek és továbbra is kritikus befektetési területek maradnak a cég számára.

„Egy olyan időszakban, amikor a könyvvizsgálati szolgáltatás válaszúthoz érkezett, a Mazars ambiciózus programmal rendelkezik az auditok újragondolására és digitalizálására az ügyfelek, a könyvvizsgálók és az egész üzleti ökoszisztéma javára. Olyan technológiákba fektetünk be, amelyek valós idejű hozzáadott értéket biztosítanak ügyfeleink döntéshozatala és tapasztalatai szempontjából, és ugyanilyen fejlett adatelemzési eszközökbe, amelyek javítják könyvvizsgálóink munkáját. Emellett erőfeszítéseinket a technológiával támogatott tanácsadói szolgáltatások széles spektrumának további fejlesztésére összpontosítjuk, beleértve az adóügyi, jogi, pénzügyi tanácsadói és fenntarthatósági szolgáltatásokat” – tette hozzá Hélias.

A technológia mellett a fenntarthatóság is az üzleti teljesítmény és a társadalomban való megítélés fontos alapjává vált.

Hélias így fogalmazott: „A legtöbb szervezethez hasonlóan mi is felelősséggel tartozunk azért, hogy üzleti modellünket a hosszú távú fenntarthatóság szempontjai alapján is alakítsuk. E tekintetben világosan meghatározott fenntarthatósági stratégiánk öt pillérre épül: integritás, emberek, környezet, közösség, valamint fenntarthatósági szolgáltatások nyújtása ügyfeleink számára. Saját ígéreteink betartásán túl kötelességünk segíteni ügyfeleinket az átalakulásban azáltal, hogy az ESG-erőforrásokat oda irányítjuk, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, és hogy segítünk nekik leküzdeni a nem pénzügyi információk közzétételével kapcsolatos kihívásokat. Ezért a Mazars jelentős mértékben fektet be munkatársai fejlesztésébe, különösen a pénzügyi és nem pénzügyi információk terén egyaránt otthonosan mozgó ’hibrid’ auditorok képzésébe és karrierjük előrehaladásának biztosításába.”

Könyvvizsgálóként és tanácsadóként a Mazars-nak kulcsfontosságú szerepe van a társadalomba vetett bizalom helyreállításában és a nagyobb átláthatóság előmozdításában. A vállalkozások számára minden eddigieknél fontosabb azt biztosítani, hogy a ma meghozott intézkedéseik hozzájáruljanak ahhoz a jövőhöz, amelyet szeretnének felépíteni. „A Mazars-nál pontosan ezt kívánjuk tenni: átalakulni és befektetni ott, ahol számít, hogy segítsük ügyfeleinket a változó környezetben való eligazodásban és a felelősségteljes növekedésben” – zárta gondolatait Hélias.

Global results 2022

A Mazars 2021/2022-es globális pénzügyi eredményeinek főbb pontjai

  • Árbevétel 2022. augusztus 31-ig: 2,45 milliárd euró
  • Kétszámjegyű, 16,4%-os növekedés az előző évhez képest, beleértve a +2,9%-os devizahatást és a 13,3%-os organikus növekedést.
  • Növekedés az egyes szolgáltatási területeken:
    • Könyvvizsgálat (43%) +15,5% [A Mazars világszerte 2700 közérdeklődésre számot tartó szervezetet auditál (ezek közül 1300 európai székhelyű), 960 pedig szabályozott piacon jegyzett (ebből 480 Európában). A Mazars a tőzsdén jegyzett európai vállalatok esetében az ötödik helyen áll az európai könyvvizsgálati piacon.]
    • Tanácsadás (11%) +9,6%
    • Pénzügyi tanácsadás (8%) +29,7%
    • Jogi (2%) +18,6%
    • Outsourcing (18%) +14,3%
    • Adó (18%) +15,9%
  • A növekedés mértéke az egyes régiókban:
    • Afrika és Közel-Kelet +21,7%
    • Amerika +22,4%
    • Ázsia és a csendes-óceáni térség +17,1%
    • Európa +14,6%
  • Hat új ország a Mazars integrált partnerségében: Bosznia-Hercegovina, Burkina Faso, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia és Zimbabwe.