Befektetés Közép- és Kelet-Európában: 2020-21. évi M&A jelentés

A Covid-19 világjárvány okozta kihívások ellenére a közép- és kelet-európai M&A tranzakciós tevékenység 2020-ban is erőteljes maradt.

Erős fundamentumainak köszönhetően a közép- és kelet-európai (KKE) régió továbbra is vonzotta a nemzetközi befektetéseket, és a többi feltörekvő piachoz képest egészen jól teljesített. Ezen kiadványunk áttekintést ad a bejövő M&A tranzakciókról a KKE-régióban 2020 során, valamint előretekint a következő néhány hónapban várható lehetőségekre és kihívásokra.

Főbb megállapítások:

  • A KKE régióban 2020-ban az M&A piaci teljesítmény stabil volt. A volumen 16%-kal – összesen 648 tranzakcióra – esett vissza a 2019. évi 768-hez képest, miközben a teljes nyilvánosságra hozott ügyleti érték 11%-kal, 49,2 milliárd euróra emelkedett.
  • A legmagasabb tranzakciós összértéket felmutató négy közép-kelet-európai ország ugyanaz maradt mint 2019-ben: Oroszország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Ausztria. Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Bulgáriában, Ukrajnában, valamint az Adria-régióban szintén sor került stratégiai vagy pénzügyi befektetők általi M&A tranzakciókra.
  • A magántőke-befektetők kivételesen aktívak maradtak 2020-ban: a közzétett kivásárlási volumen éves összehasonlításban 40%-kal, 3,9 milliárd euróra nőtt, miközben a tranzakciók száma a 2019. évi 71-ről 68-ra csökkent. A magántőke kilépések összértéke még ennél is magasabb volt: a közzétett összérték 8,1 milliárd euróra emelkedett, ami 11%-os növekedést jelent 2019-hez képest, bár a tranzakciók száma 10%-kal 55 ügyletre esett vissza.
  • A régió továbbra is a világ minden tájáról, különösen Nyugat-Európából és Észak-Amerikából érkező beruházások erős és folyamatos áramlását vonzotta; 2020-ben a régión kívülről 23,9 milliárd eurónyi befektetés érkezett.
  • Több versenyelőny közös hatása teszi a régiót vonzóvá a befektetők számára: magasabb fokú politikai, gazdasági és igazságügyi stabilitás, mint sok más feltörekvő piacon, a hatalmas európai uniós piachoz való hozzáférés, a beruházások kielégítő megtérülése, a képzett, több nyelven beszélő munkaerő, valamint a növekvő középosztály.
  • 2020 során a technológiai ágazatban érkezett a legtöbb, összesen 57 befektetés a KKE-európai régióban, az előző évi 51-hez képest. A közép- és kelet-európai országokba irányuló teljes ügyleti érték tekintetében továbbra is az energetikai- és közüzemi ágazat volt a legerősebb 9,1 milliárd euró összértékkel, ami 20%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Kilátások a következő hónapokra

A következő hónapok kilátásai viszonylag kedvezőek. 2021-re fellendülés várható a vakcinák nagyobb mennyiségben való megérkezése és a gazdaságoknak nyújtott folyamatos kormányzati támogatásnak köszönhetően. A közép- és kelet-európai országok jó helyzetben vannak ahhoz, hogy hasznot húzzanak a Covid-19 utáni időszakból, aminek a fő mozgatórugói az ipari termelés közeli országokba való kiszervezése (nearshoring), az utódlástervezés, a magántőkealapok tevékenysége, valamint a piac bizonyos ágazatokban történő konszolidációja.

Ha többet szeretne megtudni, töltse le lentebb a teljes jelentést angol nyelven.

Kapcsolódó anyag

Investing in CEE: Inbound M&A report 2020/2021