Az emberek támogatása egy védhetetlen háborúban

Már több mint egy hete, hogy elborzasztanak mindannyiunkat az Ukrajna orosz katonai csapatok általi invázióját követő drámai és sokkoló események, amelyek súlyos háborús helyzethez vezettek Európában. Ezen egy hét alatt azzal szembesültünk, hogy munkatársaink katonai támadásoknak kitett munkahelyeikről vagy otthonaikból óvóhelyekre menekültek, vagy hogy gyermekeikkel családjukkal valamelyik szomszédos országban kerestek menedéket, gyakran más mazars-os kollégáknál. Megdöbbent bennünket a humanitárius tragédia és az a komoly veszély, amelyet a nemzetközi jog ezen megsértése jelent az európai és Európán túli békére nézve.

Ezen hét során folyamatosan tartottuk a kapcsolatot ukrajnai kollégáinkkal, és igyekeztünk minden tőlünk telhető módon segíteni nekik. A Mazars határozottan kiáll ezen védhetetlen háborúval szemben, amely csak halált, félelmet, fájdalmat, bizonytalanságot és aggodalmat hoz—mindenhol.

Sok más céghez hasonlóan mi is próbáljuk lehetőségeinkhez képest kezelni a háború pusztító következményeit, és helyesen cselekedni.

Munkatársaink és családjaik védelme volt és marad is mindenkor a legfontosabb prioritásunk. Létrehoztunk egy állandó közvetlen kommunikációs vonalat az Ukrajnában dolgozó 120 helyi munkatársunkkal való kapcsolattartásra. Azonnal biztosítottuk számukra a finanszírozást, és a Mazars szomszédos országokban lévő kollégáival együttműködve fogadjuk és támogatjuk az Ukrajnából elmenekülőket: megszervezzük az utazásukat és szállásukat, pszichológiai és jogi támogatást nyújtunk, segítünk a családoknak az álláskeresésben, valamint irodáinkban helyet biztosítunk munkatársaink számára a munkavégzéshez. Mindemellett elköteleztük magunkat amellett, hogy csoportunk támogatni fogja ukrán munkatársainkat, bármibe is kerül.

Tudatában vagyunk az Oroszországban dolgozó 500 munkatársunk aggodalmának is, akik szintén áldozatok. Szörnyű bizonytalansággal néznek szembe, és mi továbbra is támogatjuk őket.

Biztosítjuk ügyfeleink létfontosságú tevékenységeinek folyamatosságát. Bámulatos módon a szörnyű konfliktus ellenére az ukrajnai kiszervezett bérszámfejtés csapatunk gondoskodott róla, hogy ügyfeleink összes alkalmazottja megkapja fizetését, így mindenkinek van némi forrása az azonnali szükségletekre. Hősies munkát végeztek, amelyért nem tudjuk eléggé kifejezni nagyrabecsülésünket: őszintén csodáljuk bátorságukat és profizmusukat. A csapat többi tagja szintén igyekezett folytatni a munkájukat, ahol csak tudták.

Nemzetközi szinten a Mazars minden vonatkozó szankciót betart, és megtettük erre vonatkozóan a megfelelő intézkedéseket. Nemzetközi ügyfeleinknek is segítünk felmérni a háborúnak a működésükre gyakorolt hatását.

Elegendő-e mindez? Természetesen nem. Ezt a helyzetet nem tudtuk előre jelezni, és nem is vagyunk szokva az ilyen körülmények közti munkához. De minden nap tanulunk és kritikus döntéseket hozunk meg, mindenkor azzal a céllal, hogy támogassuk munkatársainkat, és továbbra is a lehető legjobb módon szolgáljuk ki ügyfeleinket és minden téren helyesen cselekedjünk. A világ soha nem ugyanolyan a háború tragikus eszkalálódása után. A nemzetközi üzleti életre gyakorolt következmények hatalmasok és nem könnyű előre látni azokat. Döntéseket kell majd hozni. Mi pedig megpróbáljuk a helyes döntéseket meghozni, mindenkor a munkatársaink biztonságát előtérbe helyezve.

Hervé Hélias,

a Mazars Csoport vezérigazgatója