A Mazars Kft. 2023 szeptemberében megkapta az EcoVadis ezüst minősítését

A Mazars globálisan elkötelezett a fenntarthatóság iránt, így természetesen hazai irodánkban is szívügyünknek tekintjük a fenntartható működést, amelynek érdekében az elmúlt években több lépést is tettünk. Ennek elismeréseként a Mazars Kft. 2023 szeptemberében megkapta az EcoVadis ezüst minősítését. A zöld jövő érdekében továbbra is megtesszük a szükséges erőfeszítéseket, hogy cégünk fenntartható módon működjön.
ecovadis silver

Az EcoVadisról

2007-es alapítása óta az EcoVadis a világ legnagyobb és legmegbízhatóbb szolgáltatójává nőtte ki magát az üzleti fenntarthatósági minősítések terén, és több mint 100 000 minősített vállalatból álló globális hálózatot hozott létre.
A kiadott minősítések és pontszámok hátterében az EcoVadis fenntarthatósági értékelési módszertana áll, ami annak értékelését jelenti, hogy egy vállalat mennyire integrálta a fenntarthatóság/CSR elveit az üzleti tevékenységébe és vállalatirányítási rendszerébe.

A módszertan

Az EcoVadis módszertanának célja, hogy egy vállalat fenntarthatósági irányítási rendszerének minőségét mérje a vállalat szabályzatain, intézkedésein és eredményein keresztül.

Az értékelés 21 fenntarthatósági kritériumra összpontosít, az alábbi négy témakörben: környezetvédelem, munkavállalói és emberi jogok, etika és fenntartható beszerzés. Ezek a kritériumok olyan nemzetközi fenntarthatósági szabványokon alapulnak, mint az ENSZ Globális Megállapodásának tíz alapelve, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyezményei, a Független Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (GRI) szabványai, az ISO 26000 szabvány, a CERES-terv, valamint az ENSZ üzleti és emberi jogokra vonatkozó irányelvei, más néven a Ruggie-féle keretrendszer.

Egy vállalat értékelése során fenntarthatósági elemzőink csak azokat a kritériumokat veszik figyelembe, amelyek a vállalat mérete, ágazata és elhelyezkedése szempontjából relevánsak. Figyelembe veszik a vállalat kérdőívében és a csatolt igazoló dokumentumokban megadott információkat.

Pontozási rendszer:

Az EcoVadis összpontszáma (0-100) a vállalat fenntarthatósági irányítási rendszerének minőségét tükrözi az értékelés időpontjában.

Az EcoVadis fenntarthatósági elismerési szintjei a vállalat EcoVadis pontszámának százalékos rangsorán és egy minimális téma pontszámon* alapulnak. A különböző szintű minősítések („érmek”) kritériumait rendszeresen felülvizsgálják.

A 2023. január 1-től közzétett értékelések kritériumai a következők:

  • Platina - a legjobb 1% (78 és 100 közötti összpontszám);
  • Arany - a legjobb 5% (70 és 77 közötti összpontszám);
  • Ezüst - legjobb 25% (59 és 69 közötti összpontszám);
  • Bronz - a legjobb 50% (50 és 58 közötti összpontszám).

*Nem kapnak érmet az 50 pont alatti összpontszámok, vagy ha a környezetvédelem, a munka és emberi jogok és/vagy az etika témakörök bármelyikében 30 pont alatti, illetve a fenntartható beszerzés témakörben 25 pont alatti pontszámot érnek el.

*A percentilis rangsort az összes iparág összes vállalatára vonatkozóan számítják ki, nem iparáganként.
Megjegyzés: Az EcoVadis Medal jogosultsága a közzététel dátumán, nem pedig a kérdőívek benyújtásán alapul. A szokásos közzétételi határidő a benyújtástól számított 6-8 hét. A közzététel dátuma alapján határozzák meg, hogy mely években érvényesek az éremre való jogosultsági szabályok, és hogy mikor kerül sor az esetlegesen elnyert minősítésre.