Egy törvényes munkaszerződés legfontosabb pontjai

A felvételi folyamat sikeres lezárása után a munkavállaló és a munkáltató között létrejön egy a munkavégzés feltételeit szabályozó megállapodás, amelyet a felek írásban rögzítenek. Ezt a dokumentumot nevezzük munkaszerződésnek. Fontos, hogy a munkavállalók ismerjék ennek a szerződésnek az egyes pontjait, mivel esetleges problémák esetén mindkét fél az itt rögzítettekre hivatkozhat az érdekérvényesítés során.

Mi is a munkaszerződés?

A munkaszerződés egy hivatalos dokumentum, amely részletesen leírja a foglalkoztatás körülményeit, a munkáltatós és munkavállaló jogainak és kötelezettségeinek részletezése mellett. Az elsődleges célja az, hogy tisztázza mind a munkavállaló, mind a munkáltató jogi helyzetét a munkavállalási időszak alatt, valamint arra az esetre, ha bármilyen probléma felmerülne. A munkaszerződésben rögzített feltételekre hivatkozva megelőzhetőek olyan félreértések, amelyek a munkavégzés, bérezés, vagy akár a végkielégítés terén merülhetnek fel. Fontos tudni, hogy a kizárólag szóbeli megállapodáson alapuló, írásban nem rögzített munkaszerződés érvénytelen. Ha szóbeli megállapodás alapján történik a foglalkoztatás, a munkavállaló erre csak az első 30 napban hivatkozhat.

Milyen kötelező tartalmi elemei vannak egy munkaszerződésnek?

Munkáltató cégadatai, és munkavállaló személyes adatai:

  • A munkáltató neve, címe, adószáma stb.
  • A munkavállaló neve, lakcíme, születési adatai stb.

Munkavállalónak járó alapbér és egyéb bérelemek:

  • A munkavégzésért járó alap és kiegészítő bérelemek, részletezve azt, hogy a munkavállaló milyen feltételekkel kapja meg a munkájáért járó bért

Munkavállaló munkaköre:

  • Leírja, hogy a munkavállaló pontosan milyen feladatok elvégzéséért felelős, és milyen pozíciót tölt be a vállalatnál.

Próbaidő tartama:

  • Meghatározza azt az időszakot, amely alatt mind a munkáltató, mind a munkavállaló eldöntheti, hogy a munkavállaló és a pozíció összeillik-e.

Munkaviszony időtartama:

  • Rögzíti, hogy a munkaviszony mennyi ideig áll fenn. Ha nincs megjelölve, akkor a munkaviszony határozatlan időre jön létre.

Munkavégzés helyének meghatározása:

  • Ha a munkahely nincs egyértelműen megadva, akkor azt kell munkahelynek tekinteni, ahol a munkavállaló szokás szerint dolgozik.

Munkaviszony teljes napi munkaidőben, vagy részmunkaidőben valósul meg:

  • Ha nincs más megállapodás, akkor a munkaviszony teljes napi munkaidőben történő foglalkoztatást feltételez.

Amennyiben a munkaszerződés tartalmazza legalább ezeket az információkat, úgy a felek jogai és kötelezettségei egyértelműek lesznek a legtöbb esetben.

Milyen tájékoztató elemeknek kell szerepelniük egy munkaszerződésben?

A munkáltató köteles 15 napon belül írásban tájékoztatni a munkavállalót a következő fontos információkról, amelyek a munkaszerződésükhöz kapcsolódnak:

  • Napi munkaidő: Mennyi időt kell a munkavállalónak a munkahelyen töltenie naponta.
  • Alapbéren túli munkabér és egyéb juttatások: Az alapbér mellett milyen egyéb fizetések és juttatások járnak a munkavállalónak.
  • Munkabér elszámolása: Hogyan történik a munkabér kiszámítása, mikor és milyen gyakorisággal fizetik ki, valamint a kifizetés pontos napja.
  • Szabadság mértéke és kiadásának szabályai: Mennyi szabadság jár a munkavállalónak, hogyan számolják ki, és mik a szabadság kiadására vonatkozó szabályok.
  • Felmondási idő szabályai: Milyen feltételekkel mondhat fel a munkavállaló és a munkáltató, valamint mennyivel a felmondás előtt kell jeleznie a felmondási szándékot mindkét félnek.
  • Kollektív szerződés hatálya: Tartalmazza-e a munkáltatót érintő kollektív szerződés, és ezen belül milyen rendelkezések vonatkoznak rájuk.
  • Munkáltatói jogkör gyakorlója: Ki jogosult a munkáltatói jogok gyakorlására.

Fontos megjegyzés: A munkáltatót nem terheli tájékoztatási kötelezettség, ha a munkaviszony időtartama nem haladja meg az egy hónapot, vagy a munkaidő a heti nyolc órát, azaz rövidtávú vagy részmunkaidős munkaviszony esetén a részletezett tájékoztatás elmaradhat. Ennek ellenére ezen elemek belefoglalhatóak a munkaszerződésbe is, valamint akkor is érdemes kérni ezekről a tájékoztatást, ha a törvény szerint a munkáltató nem köteles tájékoztatni.

Miért probléma ha munkaszerződés nélkül dolgozunk?

Egyes esetekben a dolgozó és a munkaadó az adók és kötelezettségek elkerülése érdekében választja az írásbeli munkaszerződés nélküli foglalkoztatást (és inkább csak szóbeli megállapodásra támaszkodik) a munkaviszony létrehozásához. Azonban ennek következményeként nem lehet bizonyítani a munkaviszony tényét. Ebben a helyzetben a Munka Törvénykönyve egy olyan szabályt vezetett be, amely a dolgozókat védi.

Ez a szabály kimondja, hogy az írásban nem rögzített munkaszerződés érvénytelen, de csak a munkavállaló hivatkozhat erre a munkába lépést követő 30 napon belül. Tehát bár a munkaviszony szóbeli megállapodáson alapulhat, a törvény ezzel a szabállyal védi a dolgozót, hogy jogait érvényesíthesse, és hogy munkaviszonya hivatalosan is rögzítve legyen a szolgálati idő szempontjából.

Javasoljuk, hogy ha tehetik, kerüljék az olyan munkahelyeket, ahol nincs írásban rögzített munkaszerződés, még akkor is, ha rövid távon anyagilag vonzóbbnak tűnnek!

Munkaszerződés módosítása- Lehetséges? Törvényes?

Mind a munkáltató, mind a munkavállaló kezdeményezheti a munkaszerződés módosítását. Az élet különböző területein bekövetkező változások, például gyermekvállalás, vagy családi helyzet módosulása is eredményezhetnek ilyen helyzetet. Például egy anya, aki GYED-en van, részmunkaidőben is visszatérhet. Fontos megjegyezni, hogy a munkaszerződés csak a Munka Törvénykönyvének előírásai szerint módosítható, és mindkét félnek be kell tartania ezeket az előírásokat.

munkaszerzodes

5+1 szempont amire figyeljünk, mielőtt aláírnánk a munkaszerződést

1. Fizetés és juttatások:

  • Ellenőrizzük a kínált bérelemeket és egyéb juttatásokat (például cafeteria, bónuszok, stb).

2. Munkakör és felelősségek:

  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy a munkakör, és a vele járó felelősségek megfelelnek az elvárásinknak és képességeinknek.

3. Munkaidő és rugalmasság:

  • Értsük meg a munkaidővel kapcsolatos elvárásokat, beleértve a túlórákat is.
  • Ha fontos számunkra a rugalmasság (pl. home office lehetőség), érdemes beszélni a lehetőségekről.

4. Munkavégzés helye:

  • Legyünk tisztában a munkavégzés helyével. Ez különösen fontos lehet, ha távoli munka vagy utazás is szóba jöhet.

5. Felmondási feltételek:

  • Nézzük át a munkaszerződés felmondási feltételeit mindkét fél részéről.
  • Értsük meg, milyen időszakban és milyen feltételek mellett mondhatnak fel nekünk, illetve fordítva. 

+1 Egyéb feltételek és kikötések:

  • Nézzük meg az egyéb feltételeket, például szabadság, betegszabadság, továbbképzési lehetőségek stb.
  • Ügyeljünk az esetleges titoktartási és versenytilalmi záradékokra.

Hogyan írjunk vállalatként törvényes munkaszerződést?

A törvényes munkaszerződés írása során fontos, hogy az alkalmazkodjon az adott ország munkajogi előírásaihoz és törvényeihez. A Mazars szakértői több mint 30 év tapasztalattal állnak rendelkezésre munkaszerződések kialakításában, így azok jogi megfelelőségében ügyfeleink biztosak lehetnek!

Ismerje meg jobban a Mazars szolgáltatásait!