A sikeres cégeladás lépései

Egy vállalkozás eladása komoly döntés, melynek során számos szempontot kell figyelembe vennünk. Amellett, hogy cégünk a legjobb kezekbe kerüljön, fontos, hogy a tranzakciót optimális anyagi megtérüléssel zárjuk. Az alábbiakban tájékozódhat a cégeladás összetett folyamatának menetéről, tisztázzuk az alapfogalmakat, a cégérték meghatározásának mikéntjét, és gyakorlati tippeket is adunk a vállalkozás sikeres értékesítéséhez.

Röviden – mik a legfontosabb tudnivalók a cégeladás kapcsán?

Cikkünkben átfogó képet nyújtunk a cégeladással kapcsolatos fontos tudnivalókról.

Erre a lépésre sokan nehezen szánják magukat, hiszen egy vállalkozás tulajdonosa életében ez kiemelt fontosságú döntés. Sorra vesszük tehát egy vállalkozás eladásának a leggyakoribb okait, majd röviden kitérünk arra, hogyan zajlik egy ilyen folyamat. Bemutatjuk a cégeladás témaköréhez kapcsolódó legfontosabb fogalmakat, betekintést nyújtunk cégünk kompetenciáiba, valamint a leggyakrabban ismételt kérdésekre is választ adunk.

A cégeladás leggyakoribb okai- ha ideje váltani

Egy cég vagy cégcsoport felépítése minden vállalkozó számára rengeteg kihívást tartogat. Sokan évtizedeken keresztül hoznak áldozatokat üzleti víziójuk sikere érdekében. Időről időre felmerül a kérdés, hogy csak a folytatás a perspektíva, vagy a cégeladás lenne a megoldás, és van élet a vállalkozáson kívül is.

Elveszett motiváció- ha ideje abbahagyni

Ha a vállalkozás sikeres, és további kihívások már nem állnak az alapító(k) előtt, akkor érdemes megfontolni a kiszállást. Ez különösen akkor aktuális, ha a mindennapi menedzsmentteendők nem kielégítők, és gyakran gondolunk arra, hogy inkább egy újabb sikertörténet alapkövét szeretnénk lefektetni.

„Sok vállalkozó elárulta nekem – habár nagyon büszkék az általuk elért üzleti sikerekre –, sajnálják, hogy az évek során nagyon kevés időt töltöttek a családjukkal, kevés hangsúlyt fektetve a hobbikra, a barátokra” – mondja Gál Balázs, a Mazars pénzügyi tanácsadás üzletágvezetője. Ez mind kiváló indok a cégeladásra főleg akkor, ha az üzlet sikeres, és még nem indult el a lejtőn a kevesebb tulajdonosi figyelem miatt.

Piaci körülmények – ha a növekedés, a pénzügyi teljesítmény már alacsony

Néha a tulajdonos hatáskörén kívüli események (pl. gazdasági válsághelyzet) sújtják a vállalkozást. Ilyenkor érdemes felmérni, hogy jobb-e folytatni, és reménykedni a helyzet változásában, vagy szerencsésebb lenne a cégeladás mellett dönteni, amíg van még értelmezhető érték a cégben.

A csúcson abbahagyni – ha egy fejezet lezárul

Egy vállalkozás felépítése rengeteg munkát igényel, és legjobb tudásunk szerint építkezünk. Elérkezhet a pont azonban, amikor már nem szeretnénk több anyagi forrást belefektetni, vagy úgy érezzük, hogy innen már nincs lehetőségünk továbblendíteni a céget. Ilyenkor érdemes megfontolni a cégeladás lehetőségét.

Ebben az esetben természetesen utána lehet nézni a különféle támogatási lehetőségeknek, és/vagy lehet bankokkal tárgyalni hitelekről. Viszont komolyan megfontolandó – különös tekintettel a tulajdonos életkorára és magánéleti céljaira –, hogy érdemes-e egy új projektbe kezdeni, vagy meghagyni azt egy új tulajdonos részére. 

Generációváltás – ha ideje nyugdíjba vonulni

A cégeladás során realizált bevétel fordítható az évek során elmaradt élmények pótlására, és/vagy a család támogatására, esetleg jótékony célokra.

Megállapodhatunk abban, hogy a cégeladás fokozatosan történjen, ezzel biztosítva átmenetet az aktív cégvezetés és a nyugdíjas évek között. Ki lehet dolgozni egy tudatos és mindenki számára elfogadható utódlási tervet, és fokozatosan átadni a céget a család(tagok)nak vagy a menedzsmentnek.

„Fontos, hogy a cégtulajdonosoknak mindig legyen tervük a számukra előnyös kiszállásra még akkor is, ha az éppen nem feltétlenül aktuális. Ez a helyes üzleti magatartás, mert biztonságot teremt a tulajdonos és a cég számára egyaránt. Továbbá magasabb értéket is jelenthet egy későbbi tranzakció során, mert a cég már felkészült a tranzakciós folyamat kihívásaira. A Mazars a hagyományos tranzakciós tanácsadás mellett a felmerülő számviteli, adózási és jogi kérdésekben is hiteles segítséget nyújt” – hangsúlyozza Gál Balázs.

cegeladas-gyorsan-es-hatekonyan

A cégeladás menete

A cégeladás többtényezős folyamat, amelyhez számos szakértő tudása szükséges. A cégeladás a gyakorlatban azt jelenti, hogy eladjuk a tulajdonrészünket, és ezáltal a vállalkozás tulajdonost cserél. Innentől az új tulajdonos birtokolja a különböző vagyonokat, az alkalmazottak pedig ugyanazon vállalat alkalmazottjai maradnak, de már az új tulajdonos vezetésével. 

A sikeres cégeladás 5 alappillére

1. Tegyük helyre a pénzügyeket

Könyvvizsgálat vagy pénzügyi átvilágítás?

Az éves könyvvizsgálat és a pénzügyi átvilágítás közötti különbség felismerése és a megfelelő felkészülés elmulasztása költséges lehet az elveszett idő, erőfeszítés és érték figyelembevételével. A könyvvizsgálat célja, hogy bizonyosságot nyújtson a pénzügyi kimutatásokról jól meghatározott szabályok és eljárások szerint; olyan kérdésekre gyakran nem ad választ azonban, amelyek a potenciális befektetők számára fontosak lehetnek.

Míg a könyvvizsgálatot a könyvvizsgálati standardok irányítják, a pénzügyi átvilágítás hatóköre jelentősen változhat a vállalat méretétől, az iparágtól, a potenciális befektetők sajátos elvárásaitól és sok más tényezőtől függően.

2. A cégérték meghatározása kiemelten fontos

A pénzügyi átvilágítás minden cégeladási ügylet szerves része, azonban a vállalkozások tulajdonosai gyakran nincsenek felkészülve a potenciális befektető speciális igényeire, ezért érdemes külső tanácsadó cég közreműködését kérni. Ez segít a potenciális vevők megtalálásában, valamint támogat a magabiztos tárgyalások folytatásában is.

Alapfogalmak a vállalat értékének meghatározása során

A pénzügyi átvilágítás után a következő formula segít meghatározni a cég értékét: EBITDA * szorzó= Vállalati érték – Nettó adósságállomány= Tőkeérték +/- Nettó forgótőke - módosítás= Eladónak fizetett pénzösszeg.

"Normalizált" EBITDA

Egy vállalkozás értékét leggyakrabban a fenntartható profitabilitása, általában az EBITDA (kamatok, adók, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) és egy szorzó alkalmazásával számítják ki. Mint ilyet, az egyszeri vagy nem ismétlődő tételeket, vagy a költségszerkezet tranzakció utáni változásait azonosítják; ez a fenntartható EBITDA, amelyet gyakran "normalizált" EBITDA-nak hívnak.

Nettó adósság

A vállalati értéket, amely a profitabilitáson és egy szorzón alapul, a vállalkozás nettó adóssága csökkenti, hogy elérje azt az értékét, amit az eladónak meg kell kapnia a vállalkozásért. A nettó adósság a pénzügyi tartozás (pl. banki kölcsön, folyószámlahitel, pénzügyi lízing), csökkentve a vállalat pénzállományával. 

Nettó forgótőke

A záráskor szállítandó "cél" nettó forgótőkéről jellemzően a felek állapodnak meg. Ez általában az előző tizenkét hónap nettó forgótőkéjének szintjén alapul, ha ez az információ megbízhatóan rendelkezésre áll. A nettó forgótőke célkitűzéseinek meghatározásakor figyelembe kell venni a vállalkozás növekedési tendenciáit, az általános gazdasági környezetet és a szezonalitási tényezőket is. 

3. Fókuszáljon a bevételnövekedésre

A növekvő nyereségi rátával rendelkező cégekre nagyobb a kereslet, így értelemszerűen sokkal jobb feltételekkel értékesíthetjük őket. Érdemes tehát a cégeladást megelőzően a bevételek maximalizálására törekedni és az ügyfélkört bővíteni, ezzel is támogatva a sikeres értékesítést.

4. Időzítsük az eladást

Érdemes a cégeladást úgy időzíteni, hogy a kiszállás előtti 1-2 évben már tudatosan erre a lépésre készítjük fel cégünket. Ezzel időt adunk magunknak a folyamat megfelelő előkészítésére.

5. Keressünk erre szakosodott tanácsadó céget

Ahhoz, hogy üzletrészünk értékesítése sikerrel záruljon, érdemes olyan, nagy tapasztalattal rendelkező céget megbízni, mint a Mazars. A tanácsadó cég végigkíséri a cégeladás teljes folyamatát: támogatást nyújt a könyvelésben, a pénzügyi kérdésekben, felméri a cégünk értékét, és vevőt is talál. Ezenkívül a teljes folyamatot koordinálja a maximális pénzügyi és a jogi megfelelőség érdekében.

Segítségre van szükségem a cégeladáshoz

Segítség a cégeladásban

A Mazars 44 000 szakemberrel dolgozik több mint 90 országban. Professzionális szolgáltatásaink a globális és helyi viszonyok átfogó és alapos ismeretére épülnek. Nincs ez másképp a cégeladás támogatásában sem.

Széles körű szakmai tapasztalatunknak köszönhetően már az ügyféllel történő első egyeztetésen releváns kérdéseket vitatunk meg, és hiteles válaszokkal szolgálunk minden felmerülő témakörben.

Közreműködésünkkel minden lépés gördülékeny, átlátható és biztonságos lesz.

Kapcsolatfelvétel

cegeladas lepesrol lepesre

Gyakran ismételt kérdések a cégeladással kapcsolatban

Eladható-e a vállalkozásom?
Tapasztalataink alapján (kevés kivétellel) minden vállalkozás eladható, ha megfelelő tanácsadó iroda támogatja a folyamatot. A sikeres cégeladáshoz többek között fontos a pénzügyi adminisztráció optimalizálása, a megfelelő árazás kialakítása és a potenciális vevők felkutatása.

Kapcsolatfelvétel

Mennyit ér a cégem?

A cég értékének pontos meghatározása számos tényezőtől függ. A Mazars szakértő csapata az összes tényezőt mérlegelve méri fel a vállalkozás értékét, ami a sikeres eladás első lépcsőfoka.

Kapcsolatfelvétel

Mikor a legjobb eladni a vállalkozásomat?

Ez számos tényezőtől függ. Figyelembe kell venni a személyes indokokat és a gazdasági körülményeket is. A cégeladásra érdemes tudatosan készülni, hogy legyen idő optimalizálni vállalkozásunk pénzügyeit, és megtalálni a legjobb feltételeket kínáló vásárlót.

Kapcsolatfelvétel

Mennyi idő eladni egy céget?

A cégeladás folyamata során számos adminisztratív, jogi és könyvelési tényezőt kell megvizsgálni, és szükség esetén optimalizálni. Az első lépések hamar elkezdődnek, és a gyakorlat azt mutatja, hogy már 3-5 hónap alatt megtalálhatjuk a tökéletes vevőt. A teljes folyamat tapasztalataink szerint 12 hónap alatt zárható le.

Kapcsolatfelvétel

Milyen adó terheli a cégeladást?

Ez teljesen egyedi; adótanácsadóval érdemes személyre szabottan egyeztetni róla.

Kapcsolatfelvétel

Milyen dokumentumokat szükséges az első kapcsolatfelvételnél bemutatnom?

A cégeladás során feltétlenül szükség lesz az elmúlt évek pénzügyi beszámolóira és üzleti terveire. A szükséges dokumentumokról szakértő kollégánk természetesen tájékoztatni fogja.

Kapcsolatfelvétel

Egyedül is el tudom adni a vállalkozásomat?

Elméletileg igen, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy érdemes szakértőket bevonni az egyes folyamatokba, hiszen komoly szaktudást igénylő könyvelési, pénzügyi és jogi kérdések során át vezet az út a cégeladásig. Érdemes olyan hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező, szakértő tanácsadó céggel együttműködni, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő szakemberek, és a teljes folyamat menedzselésében a partnerünk lehet.

Kapcsolatfelvétel