Mazars jelentés: A nők szakmai előmenetelét gátló mítoszok és akadályok

A diverzitás előnyeit már nem szükséges bizonygatni. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségek továbbra is fennállnak, különösen a vezető testületekben és a vezérigazgatók között. A Mazars által az „Observatoire de la Mixité” (a Nemek Közötti Egyenlőség Megfigyelőközpontja) nevű szervezettel együttműködve készített, „A nők előmenetelét akadályozó mítoszok és akadályok: Elemzés és megoldások” című jelentés azoknak a vezetőknek szól, akik konkrétan szeretnék előmozdítani az egyenlőséget szervezetükben.

A kiadvány bemutatja az európai vállalatok felsővezetésében a nemek közötti sokszínűség jelenlegi helyzetét, megszólaltatja a terület szakértőit, hogy jobban megértsük azokat a mítoszokat, amelyek a vezető testületekben megfigyelhető lassú fejlődés mögött állnak. A tanulmány tartalmazza olyan vezetők beszámolóit is, akik megosztják ismereteiket, felfedezéseiket, észrevételeiket, nehézségeiket, megoldásaikat és meggyőződésüket az egyenlőségért folytatott hosszú útkeresés során.

Ezen túlmenően a kiadvány bemutat egy ingyenesen hozzáférhető új, gyakorlati önsegítő eszközt, melynek célja, hogy gyorsan felmérje, hogy vajon az Ön szervezete végrehajtotta-e a nemi diverzitásra vonatkozó megfelelő programokat a „hat jól működő intézkedés” alapján, a nemek közötti egyenlőség felgyorsítása érdekében.

A kiadvány letöltése

„A nők szakmai előmenetelét akadályozó mítoszok és akadályok” című kiadvány tartalmazza az alábbiakat:

  • 8

    kérdéses mítosz
  • 4

    vállalati felsővezetői beszámoló
  • 1

    önértékelési eszköz a nemek közötti sokszínűséggel kapcsolatos vállalati intézkedések hatékonyságának meghatározására

Nyolc mítosz, amelyet szakértők cáfoltak meg

Tekintettel a változások lassú ütemére, szerettük volna megérteni, hogy melyek azok a mítoszok, amelyek hátráltatják a nemek közötti sokszínűség előmozdítására tett vállalati erőfeszítéseket.

Miután összegyűjtöttünk egy sor szakértői véleményt és ötletet, úgy döntöttünk, hogy különösen az alábbi nyolc mítosz elemzésére koncentrálunk:

  • 1. mítosz: „A nők nem vagy kevésbé ambiciózusak”
  • 2. mítosz: „Az anyaság nem összeegyeztethető a vezetői pozícióval”
  • 3. mítosz: „A láthatatlan nő” mítosza, avagy „Nem találunk kompetens női jelölteket”
  • 4. mítosz: „A nők kockázatkerülők”
  • 5. mítosz: „A részmunkaidős munka nem összeegyeztethető a vezetői szerepekkel”
  • 6. mítosz: „A nemek közötti egyenlőtlenségek elsősorban a vállalati ranglétra tetején tapasztalhatók”
  • 7. mítosz: „Vannak pozíciók, amelyek kifejezetten férfiaknak valók”
  • 8. mítosz: „A kvóták nem az érdemeken alapulnak, a férfiakkal szemben igazságtalanok, és azzal a veszéllyel járnak, hogy nem megfelelően kompetens nők kerülnek kulcsfontosságú pozíciókba”

A nemek közötti egyensúly felgyorsítása: vezetőként hol kezdjem?

A diverzitás kapcsán már bebizonyosodott, hogy az intézkedések mennyisége az előrehaladás elérése szempontjából sokkal kevésbé fontos, mint a relevanciájuk. Ezért fontos, hogy a vállalatok szembesüljenek a továbbra is fennálló előítéletekkel, és felmérjék, hogy a nemek közötti fenntartható egyenlőség eléréséhez vajon a „megfelelő” intézkedéseket alkalmazzák-e.

A Nemek Közötti Egyenlőség Megfigyelőközpontja – tagjaival együttműködve – hat olyan intézkedést azonosított, amelyek bizonyítottan hatékonyak a nemek közötti sokszínűség felgyorsításában a vállalatoknál. A Mazars pedig a Megfigyelőközpont partnereként ezen intézkedések alapján közösen kifejlesztett egy önértékelési eszközt a vezérigazgatók és vezetői csapatok számára: egy konkrét, tanulságos és gyakorlatias ellenőrzőlistát egy kérdőív formájában, amely lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan felmérjék, hogy szervezetükben végrehajtották-e a „megfelelő intézkedéseket”, amelyek már bizonyították hatékonyságukat.

Ez az eszköz itt érhető el online.

További információkhoz töltse le a kiadványt:

Kapcsolódó anyag

Report - Myths and barriers