Adóhírlevelek 2022

Az alábbiakban olvashatja a Mazars magyarországi irodája által kiadott legfrissebb hírleveleket adózási témában. Hírleveleinkkel tájékoztatni szeretnénk ügyfeleinket és leendő partnereinket az adózásban bekövetkezett változásokról, aktuális hírekről.

Globális minimumadó

Press 1600 per 500.jpg
Meglepetésre Magyarország nem támogatta az EU irányelv elfogadását a június 17-i ECOFIN ülésen, így továbbra is nagy a bizonytalanság a globális minimumadó bevezetése körül. A helyzetet tovább árnyalja, hogy erre válaszul az Amerikai Egyesült Államok felmondta a Magyarországgal kötött kettős adóztatást kizáró egyezményét.

Bővebben

A Parlament elfogadta az új kata-törvényt

Press 1600 per 500.jpg
Nagymértékű szigorításokat hozott a 2022. július 11-én előterjesztett, majd másnap már meg is szavazott új kata-törvény. Számos vállalkozó esik ki a megváltozott feltételek miatt a kedvezményes adónem alól, melyet a bevételi értékhatár növelése sem tud ellensúlyozni. A cégeknek is számlázó egyéni vállalkozóknak és a társas vállalkozásoknak már most el kell kezdeniük mérlegelni, hogy milyen adónemre érné meg áttérniük, mivel az új kata szabályai 2022. szeptember 1-jén teljes egészében hatályba is lépnek.

Bővebben

Jelentős szigorítások a transzferár szabályozásban a 2023. évi költségvetési javaslatban

Press 1600 per 500.jpg
Jelentős szigorítások, új adatszolgáltatási kötelezettség és jelentősen emelkedő bírság-és eljárási díjtételek a transzferár szabályozás terén a 2023. évi költségvetési javaslatban.

Bővebben

Az extraprofitadó és további adóemelések: megjelent a Kormányrendelet

Press 1600 per 500.jpg
Június 4-én szombaton jelent meg a Magyar Közlöny 93. száma, mely kihirdette az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendeletet (a továbbiakban „Kormányrendelet”).

Bővebben

Az extraprofitadó és további adóemelések: várjuk a részleteket

Press 1600 per 500.jpg
A kormányzat május végén jelentette be, hogy a költségvetés kiigazítása érdekében – azaz, hogy a tervezett GDP-arányos hiánycél (ez idén 4,9, jövőre 3,5 százalék) tartható legyen – hamarosan különadók bevezetésére kerül sor. Mint ismeretes, célzott adókról lesz szó, melyeket 8 olyan szektorban szednek be, ahol a Kormányzat szerint extraprofit keletkezik, és ezért különadó (windfall tax) kivetése indokolt.

Bővebben

Az otthoni munkavégzés (távmunka) új szabályai

Press 1600 per 500.jpg
A járványügyi veszélyhelyzet 2022. június 1-én megszűnik, ezzel párhuzamosan júniustól életbe lépnek a távmunkavégzés új szabályai, amelyeket a munka törvénykönyve és a munkavédelmi törvény tartalmazz. Alábbi hírlevelünkben foglaljuk össze a legfontosabb változásokat.

Bővebben

Rohamosan közeledik a 2021. évi tao, hipa és innovációs járulék bevallásának május 31-i határideje

Press 1600 per 500.jpg
A Társaságok többsége már valószínűleg elkészítette az éves társasági adó, iparűzési adó és innovációs járulék kalkulációit. Ugyanakkor érdemes még egyszer átgondolni, hogy mindent figyelembe vettünk-e.

Bővebben

Új támogatási forma az Ukrajnából menekültek foglalkoztatása esetén

Press 1600 per 500.jpg
2022. március 10-én jelent meg az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról szóló 96/2022. (III. 10.) Korm. rendelet a Magyar Közlönyben. Hírlevelünkben röviden ismertetjük a támogatás főbb szabályait, illetve feltételeit.

Bővebben

Gabona export tilalom! Megjelent a kivitelt korlátozó kormányrendelet!

Press 1600 per 500.jpg
2022. március 6-án hatályba lépett a takarmányozási vagy élelmezésügyi ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű alapanyagok, valamint termékek (gabona) Magyarország területéről külföldre történő kiviteléről szóló tiltó kormányrendelet. A hír váratlanul érte a hazai gabonaexportőröket.

Bővebben

Közeledik a 2021. évi transzferár dokumentációk elkészítésére vonatkozó május végi határidő

Press 1600 per 500.jpg
A naptári éves adózók számára 2022. május 31-ig esedékes a 2021. évi társasági adó, helyi iparűzési adó és innovációs járulékbevallás beadása. A társasági adó benyújtásának napjáig elkészítendő a transzferár nyilvántartás is, amelynek következtetése alapján meghatározhatók az esetlegesen szükséges transzferár korrekciók is.

Bővebben