Mazars Közép- és Kelet- Európai Adókalauz 2019

A Mazars budapesti irodája immár hetedik alkalommal jelentette meg a közép-és kelet-európai régió 22 országára kiterjedő, a 2019-es év legfontosabb adózási kondícióit ismertető kiadványát.

Immár hetedik alkalommal jelenik meg a MAZARS közép- és kelet-európai országokkal foglalkozó adózási összefoglalója. A Közép- és Kelet-európai Adóbrosúra tavaly után másodszor is 22 ország adatait tartalmazza: a visegrádi országokat, Dél-kelet Európát, továbbá Oroszországot, Ukrajnát, valamint a Baltikum államait. A kiadvány legfőbb célja, hogy segítse a befektetőket az alapvető versenyképességi tényezők – főleg a foglalkoztatást terhelő adók és járulékok, illetve a forgalmi adó – összehasonlításában.

2019-es trendek:

  • Továbbra is a fogyasztási típusú adók a legfontosabbak, ezért egyre nagyobb figyelmet kap és szigorodik beszedésük
  • Pozitívak az online számlázás tapasztalatai
  • A munkáltatók bérköltsége megközelíti a nettő bérek 160%-át, hazánk e tekintetben továbbra sincs jó helyzetben
  • A nyereségadók súlya nagyon eltérő a régióban: 20 százalékpontos eltérés van a legalacsonyabb és legmagasabb adókulcs között
  • Az Unió tudatosan próbál gátat szabni a káros adóversenynek és ezen keresztül az adóelkerülésnek

Bízunk benne, hogy idén is hasznosnak és találják a tanulmányt, amelyben feltüntettük a vizsgált országok szakértőinek elérhetőségeit is. 

Angol nyelvű kiadványunk és egy magyar nyelvű elemzés a lenti linkre kattintva olvasható. Kiadványunk kínai nyelven is elérhető a lenti linkre kattintva.

Látogasson el a 2019. évi Adókalauz weboldalára:

Mazars Közép- és Kelet- Európai Adókalauz 2019

Kapcsolódó anyagok

Mazars CEE Tax Guide 2019
Mazars Közép- és Kelet-Európai Adókalauz 2019 sajtóközlemény
Mazars CEE Tax Guide 2019 Chinese