Koronavírus: céges teendők

A Mazars szakértői folyamatosan figyelemmel kísérik a koronavírus-járvány következtében a kormányzat által hozott adózási, jogi és számviteli témájú intézkedéseket.
Az alábbiakban összegyűjtöttük eddig megjelent legfrissebb hírleveleinket, melyek segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak ebben a rendkívüli helyzetben. Kérjük, kísérje figyelemmel weboldalunkat és tájékozódjon az Ön vállalkozását érintő legfontosabb tudnivalókról.

1. Veszélyhelyzeti adókönnyítések és kormányrendeleti intézkedések

A Covid-19 veszélyhelyzet okán számos kormányrendeleti szintű intézkedés született és várhatóan születik még a vírus megfékezése és a gazdaság védelme érdekében. A rendelkezések jelentős része korlátozó jellegű, azonban a Társaságok gazdasági tevékenységének védelme érdekében a tavaszi időszakhoz hasonlóan adójogi könnyítések is helyet kaptak a Kormányrendeletben. Hírlevelünkben a legújabb rendelkezéseket ismertetjük.

Mazars Adóhírlevél- Veszélyhelyzeti adókönnyítések és kormányrendeleti intézkedések

2. Koronavírus- adományok adózási kezelése

A Kormány benyújtotta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, melynek tárgyalását az Országgyűlés várhatóan e hét szerdán kezdi meg. A COVID 19 miatti veszélyhelyzet tehát hamarosan véget ér, azonban adózási következményeivel több esetben ezt követően is számolni kell.

Mazars Adóhírlevél- Koronavírus- adományok adózási kezelése

3. Legfrissebb adókönnyítések

A vészhelyzet végének közeledtével csökkenő tendenciát mutat az újonnan kihirdetett, az adózók helyzetének könnyítését elősegítő jogszabályok száma. Azonban mindenképp említést kell tenni három, a közelmúltban megjelent rendelkezésről, amely további kedvezményeket jelenthet a vállalkozások számára.

Mazars Adóhírlevél- Legfrissebb adókönnyítések

4. Kurzarbeit részletek

A csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás átdolgozott szabályai 2020. április 29. napján léptek hatályba és egészen eddig a napig kellett várni arra is, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a honlapján közzétegye a megfelelő formanyomtatványokat.

Mazars Adóhírlevél- Kurzarbeit részletek

5. Kiskereskedelmi adó és TAO törvénymódosítás

A Kormány április 28-án két jelentős törvényjavaslatot is benyújtott az országgyűlés elé. Az egyik javaslat a már korábban átmeneti adóként kihirdetett kiskereskedelmi adó végleges szabályait tartalmazza, a másik pedig a társasági adó törvény fejlesztési tartalékra vonatkozó szabályainak módosításáról szól.

Mazars Adóhírlevél- Kiskereskedelmi adó és TAO törvénymódosítás

6. Kurzarbeit 2.0- A könnyített munkavégzés friss szabályozása

Egy hét sem telt el azóta, hogy a rövidített munkavégzés (a németből átvett kifejezéssel: Kurzarbeit) esetén adható állami bértámogatás rendszere jogszabály formájában megjelent, de a koncepció máris felülvizsgálatra szorult. 

Mazars Adóhírlevél- Kurzarbeit 2.0- A könnyített munkavégzés friss szabályozása

7. Koronavírus- végre megjelentek az adózási könnyítések

Az első bejelentéstől számítva pontosan két hetet kellett várni arra, hogy a kormány által biztosított átmeneti adózási könnyítésekről szóló jogszabály megjelenjen. 

Mazars Adóhírlevél- Koronavírus- végre megjelentek az adózási könnyítések

8. Kiskereskedelmi különadó újrahangolva

A Kormány április 14-én kihirdetett rendelete alapján 2020. május 1-jén lép hatályba a Járványügyi Alap feltöltését szolgáló, kiskereskedelmet sújtó különadó, a bankokra vonatkozó különadó mellett. 

Mazars Adóhírlevél- Kiskereskedelmi különadó újrahangolva

9. A csökkentett munkaidő (Kurzarbeit) és a K+F tevékenység állami támogatása

A koronavírus járvány okán kialakult gazdasági helyzetben nagy jelentőséggel bír a munkahelyek megőrzése. Ennek érdekében vezeti be a Kormány a rövidített munkavégzés (a németből átvett kifejezéssel: Kurzarbeit) esetén adható állami bértámogatást, valamint a kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkáltatók támogatását.

Mazars Adóhírlevél- A csökkentett munkaidő (Kurzarbeit) és a K+F tevékenység állami támogatása

10. A veszélyeztetett ágazatok körének újabb bővülése

A koronavírus világjárvány miatt „veszélyeztetett ágazattá” minősített tevékenységek esetén a szociális hozzájárulás, az egyéni járulékok, a szakképzési hozzájárulás, valamint a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében részesülnek kedvezményben az érintett vállalkozások és munkavállalóik. 

Mazars Adóhírlevél- A veszélyeztetett ágazatok körének újabb bővülése

 

11. A veszélyhelyzet miatti újabb munkajogi és cégjogi változások

2020. április 10. napján megjelent kormányrendelet alapján új szabályok alkalmazandóak a munkaidő keretre, illetőleg a jogi személyek működésére.

Mazars Jogi hírlevél- A veszélyhelyzet miatti újabb munkajogi és cégjogi változások

12. Transzferárak a koronavírus idején

A jelenlegi helyzetben sok egyéb teendő mellett érdemes a cégcsoportoknak átgondolni transzferár modelljeiket, hogy azok még mindig biztonsággal megállják-e a helyüket, szükséges-e rövidtávon lépéseket tenni a kockázatok csökkentésére, és hatékony megoldást találni az adminisztratív teendőkre.

Mazars Adóhírlevél- Transzferárak a koronavírus idején

13. Kibővült a veszélyeztetett ágazatok köre

A COVID_19 koronavírus világjárvány miatt életbe lépett rendkívüli jogrend alapján a magyar Kormány 2020. március 23-án újabb rendeleti intézkedéseket fogadott el, melyek a járvány gazdasági hatásainak mérséklését célozzák. Újabb ágazatokkal bővült azon veszélyeztetett ágazatok köre, amelyek a mentesülnek bizonyos adó- és járulékterhek alól.

Mazars Adóhírlevél- Kibővült a veszélyeztetett ágazatok köre

14. Gazdaságvédelmi intézkedések: itt a második csomag

A COVID_19 koronavírus világjárvány miatt életbe lépet rendkívüli jogrend alapján a magyar Kormány 2020. március 23-án újabb rendeleti intézkedéseket fogadott el, melyek a járvány gazdasági hatásainak mérséklését célozzák. Jelen hírlevelünkben ezen intézkedések adózási, adóhatósági eljárást érintő aspektusait ismertetjük röviden.

Mazars Adóhírlevél- Gazdaságvédelmi intézkedések: itt a második csomag

15. Itt vannak az első gazdaságvédelmi intézkedések

A COVID19 koronavírus világjárvánnyá nyilvánítása, az első Magyarországi megbetegedések megjelenése óta gazdasági értelemben is felgyorsultak az események. Az elmúlt napokban Magyarország Kormánya több olyan rendelkezést hozott, amelyek a gazdasági élet szereplői és a magánszemélyek számra kívánnak segítséget, könnyítést nyújtani ezen átmenteti időszak negatív hatásainak minimalizálására. A fenti intézkedések adózási, pénzügyi, és egyéb gazdasági aspektusairól nyújt tájékoztatást jelen hírlevelünk is, kifejezetten az adóügyi intézkedésekre fókuszálva.

Mazars Adóhírlevél- Első intézkedések

16. Lehetőségeink átmeneti adózási nehézségek esetén

Számos javaslat látott napvilágot az elmúlt napokban azzal kapcsolatban, hogy a kormányzatnak milyen átmeneti pénzügyi és adóügyi intézkedésekkel kellene segítenie a vállalkozásokat abban, hogy átvészelhessék a következő időszak gazdasági nehézségeit. Biztosra vesszük, hogy a döntéshozók meghallják ezeket a hangokat és megpróbálnak majd adminisztratív eszközökkel segíteni a bajba jutott cégeken. De mit tehetünk addig, amíg ezek a szabályok megszületnek?

Mazars Adóhírlevél- Átmeneti adózási nehézségek

17. Céges szerződések és azok teljesítésének lehetetlenülése a járvány következtében

A koronavírus terjedése és a további terjedés megakadályozása érdekében bevezetett hatósági intézkedések – utazási korlátozások és tilalmak, karanténok – jelentősen befolyásolhatják a szerződéses kötelezettségek teljesítését. Hírlevelünkben a szerződésekből fakadó kötelezettségek és lehetséges megoldásokra szeretnénk felhívni a figyelmet. 

Mazars Jogi hírlevél- Szerződések teljesítése vis maior esetén

18. Nincs elegendő munka a munkavállalók számára?

A magyar kormány döntése alapján a gyógyszertárak, élelmiszerboltok, benzinkutak és dohányboltok kivételével minden üzletnek be kell zárnia délután 15 órakor. Ez azt jelenti, hogy bizonyos munkáltatók esetleg nem tudnak elegendő munkát adni munkavállalóik számára. 

Mazars jogi hírlevél- Nincs elegendő munka a munkavállalók számára?

 

A Mazars közel 70 országára, köztük a kelet-közép-európai régióra is kiterjedő gyűjteménye:

COVID19- Globális Adó- és Jogi Változások Nyomon követése

Interaktív felület és COVID 19- Kelet- és Közép- Európai Kalauz:

Kapcsolódó anyagok

Adóhírlevél 2020/33.
Adóhírlevél 2020/33.
Adóhírlevél 2020/23.
Adóhírlevél 2020/23.
Adóhírlevél 2020/21.
Adóhírlevél 2020/21.
Adóhírlevél 2020/19.
Adóhírlevél 2020/19.
Adóhírlevél 2020/18.
Adóhírlevél 2020/18.
Adóhírlevél 2020/17.
Adóhírlevél 2020/17.
Adóhírlevél 2020/16.
Adóhírlevél 2020/16.
Adóhírlevél 2020/14.
Adóhírlevél 2020/14.
Adóhírlevél 2020/13.
Adóhírlevél 2020/13.
Adóhírlevél 2020/12.
Adóhírlevél 2020/12.
Adóhírlevél 2020/11.
Adóhírlevél 2020/11.
Adóhírlevél 2020/10.
Adóhírlevél 2020/10.
Adóhírlevél 2020/8.
Adóhírlevél 2020/8.
Adóhírlevél 2020/6.
Adóhírlevél 2020/6.
Adóhírlevél 2020/5.
Adóhírlevél 2020/5.
Jogi hírlevél 2020/2
Jogi hírlevél 2020/2
Jogi hírlevél 2020/1
Jogi hírlevél 2020/1
Jogi hírlevél 2020/3
Jogi hírlevél 2020/3