A COP27 tanulságai: csatlakozás a jobb jövő építésére irányuló globális erőfeszítésekhez

Az éghajlatváltozás ma már nem csak egy kisebbségi álláspont, hanem mindannyiunk számára globális prioritás. Bolygónk állapota és az általunk ismert élet jövője miatti növekvő aggodalom alapvető viselkedésbeli változást eredményezett mind az egyének, mind a szervezetek körében, és a fenntarthatóság nemzetközileg is központi témává vált.

Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes feleinek idei konferenciájára (COP27) november 6-18. között került sor az egyiptomi Sarm El-Sejkben, ahol összegyűlnek a köz- és magánszektor érdekelt felei, valamint a nem kormányzati és civil társadalmi szereplők a világ minden tájáról, hogy megvitassák az éghajlatváltozás és a fenntartható globális gazdaságra való áttérés legsürgetőbb kérdéseit.

A glasgow-i éghajlatváltozási konferencián elfogadott egyezmény, valamint a párizsi megállapodás aláírásával elért eredményekre építve a sarm-el-sejki klímacsúcs várhatóan a COP26-on meghatározott ütemtervet követi majd. A tavalyi konferencia egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy felismerték mind az állami, mind a magánfinanszírozás szerepét az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdaságra való áttérésben. A pénzügyi szektor számára a fenntarthatóság iránti elkötelezettség nagyobb hangsúlyt jelent az átláthatóságra és a közzétételekre.

Egy dolog biztos: a vállalkozások és a pénzügyi szolgáltatók csak úgy járulhatnak hozzá egy jobb jövőhöz, ha változtatásokat hajtanak végre, és átállnak az ESG-tudatosabb, felelősségteljesebb működési modellekre.

A COP27 négy fő téma – a mérséklés, az alkalmazkodás, a finanszírozás és az együttműködés – köré szerveződik, és különösen a kötelezettségvállalásokról a fenntartható átalakulás felgyorsítására és fokozására való áttérésre fog összpontosítani. Az idei konferencia fő céljai között szerepel az éghajlatváltozással kapcsolatos finanszírozás mobilizálására és biztosítására vonatkozó új stratégia kidolgozása a jelenlegi pénzügyi válságok fényében, valamint az éghajlati előnyök – és nem csak a kockázatok – fogalmának integrálása a vállalatok és a pénzügyi intézmények mérlegelésébe.

Szakértőink világszerte rendelkezésre állnak a COP27 eredményeinek jobb megismerésében, lehetővé téve, hogy Ön tájékozott és proaktív módon reagálhasson az éghajlatváltozás globális fenyegetésére. Az alábbiakban a COP egyre szélesedő körű témáinak áttekintése olvasható, amely lista a konferencia alatt és azt követően további tartalmakkal bővül, hogy támogassuk Önt a fenntartható jövő felé vezető úton.

Mit teszünk saját részünkről?

A Mazars-nál a fenntarthatóság és az ESG továbbra is a legfőbb prioritásaink közé tartozik, és vállalati identitásunk középpontjában áll. Hiszünk abban, hogy multidiszciplináris szakértelmünket, tudásunkat és innovatív eszközeinket felhasználva támogatjuk ügyfeleinket a zöldebb üzleti modellek felé történő átalakulásban és fejlődésben. Fenntarthatósági és ESG szolgáltatásaink közé tartoznak:

  • Jelentéskészítési és bizonyosságot nyújtó szolgáltatás
  • Állapotfelmérések
  • Stratégiai és átalakítási tanácsadás
  • Az üzleti vállalkozások emberi jogi felelőssége
  • Bérezési és jutalmazási stratégiák
  • Vállalati kultúra ellenőrzése
  • Karbonlábnyom-szolgáltatások

A teljes tanulmányt alább olvashatja.

Kapcsolódó anyag

COP27 uncovered