Az EU-ban bejegyzett, közérdeklődésre számot tartó tőzsdei cégek könyvvizsgálati díjainak összehasonlító elemzése

A könyvvizsgálati díjak átláthatósága elengedhetetlen a tisztességes és versenyképes könyvvizsgálói piac biztosításához, valamint a részvényesek érdekében a könyvvizsgálati erőfeszítések mutatójaként. A közérdek figyelembevételével ennek az átláthatóságnak nem a költségek leszorítását kell eredményeznie, hanem tárgyalási alapot kell biztosítania annak érdekében, hogy a könyvvizsgálóknak legyenek eszközeik a minőségi könyvvizsgálat elvégzéséhez.

Piaci szinten ennek az átláthatóságnak tényszerű mutatókat kell biztosítania a piac szerkezetéről, és különösen a verseny szintjéről. A könyvvizsgálati díjakra való rávilágítás segít a piaci hiányosságok kezelésében, valamint hozzájárul a könyvvizsgálat minőségének javításának módjairól szóló nyilvános vitához. Meglepő módon az EU-ban nincsenek referenciaadatok a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységek (angol néven „public interest entities”, PIE-k) könyvvizsgálati díjakról, ami minden érdekelt fél számára hátrányos. A Mazars tanulmányának célja, hogy kiindulópontot nyújtson e hiányosság pótlásához.

Annak érdekében, hogy betekintést nyerjünk az uniós tagállamokban működő PIE-k könyvvizsgálati költségeibe, ez a tanulmány az Audit Analytics adatbázisban rendelkezésre álló, tőzsdéken jegyzett PIE-k könyvvizsgálati díjaira vonatkozó adatokat vesz alapul és az IFAC módszertanát használja, amely a könyvvizsgálati díjakat a bevétel százalékában számszerűsíti. Ezek az adatok az EU-ban székhellyel rendelkező azon vállalkozok teljes körét fogják át 2021-ig, amelyek részvényeivel az EU valamely szabályozott piacán kereskednek („EU-s tőzsdei PIE-k”). Minden számadat és statisztika teljes mértékben átlátható, és függetlenül ellenőrizhető.

E megközelítés célja, hogy a döntéshozók számára bizonyítékokon alapuló információkat nyújtson. A Mazars minden érdekelt felet arra ösztönöz, hogy ellenőrizze, finomítsa és bővítse az adatokat.

Töltse le az alábbi linken „Az EU-ban bejegyzett, közérdeklődésre számot tartó tőzsdei cégek könyvvizsgálati díjainak összehasonlító elemzése” című dokumentumot az alábbiakhoz:

  • könyvvizsgálat költségek a 27 uniós tagállamban;
  • mélyreható elemzés a könyvvizsgálati díjak alakulásáról az EU tagállamaiban 2012 óta;
  • könyvvizsgálati költségek az EU-tagállamok különböző piaci tőkeértékű szegmensei szerinti bontásban;
  • kik a tőzsdei PIE-k könyvvizsgálói az EU-ban.

Kapcsolódó anyag

Audit fees benchmark of listed PIEs in the EU