A Mazars 2024. évi felsővezetői felmérése a 2024. évi kilátásokról

Növekvő ambíciók világszerte

Éves felsővezetői felmérésünk (C-suite barometer) felsővezetők véleményét gyűjti össze a világ minden tájáról. 30 országban mintegy 800 felsővezető meglátásai alapján feltárjuk, hogy milyen stratégiai prioritások szerepelnek a felsővezetők napirendjén, és hogy várhatóan milyen piaci trendek és átalakulások lesznek hatással a vállalkozásokra az elkövetkező években. Legfrissebb tanulmányunkból kiderül, hogy 2024 az előrelépés éve lesz: a vállalkozások átalakítását és a növekedési törekvések támogatását célzó beruházások növekedésének időszaka. 

A teljes jelentés letöltése 

Növekvő optimizmus

Az idei globális felsővezetői felmérésünk (C-suite barometer) szerint az üzleti világ optimistán tekint a jövőbe, magabiztos a növekedést illetően és készen áll az előtte álló kihívások megválaszolására.  A felsővezetők 94%-a pozitívan tekint a növekedést illetően, 89%-uk magasabb üzleti bevételekre számít, 66%-uk pedig fokozza a vállalati átalakulást és növekedést elősegítő beruházásokat.

Bizakodás a kihívások kezelését illetően 

Miközben a vezetők arra törekszenek, hogy pozitív jövőt alakítsanak ki vállalkozásuk számára, nem hagyhatják figyelmen kívül azokat a külső trendeket, melyekkel minden szervezetnek meg kell küzdenie.  

Ezek közül a leggyakrabban említettek:

  • Gazdasági trendek (beleértve az inflációt és a megélhetési költségek növekedését): 37%
  • Energiaárak: 33%
  • Új technológiák megjelenése: 33%

A vállalkozások úgy érzik, hogy készen állnak e trendek kezelésére, és Bizalmi Indexünk mérése szerint átlagosan 44%-uk „nagyon magabiztos”.  A vezetők különösen bizakodók az új technológiák kezelését illetően (87%).

Befektetés a növekedés érdekében  

A bevételek, az optimizmus és a bizalom mellett a tervezett beruházások is fellendülnek idén: Beruházási Indexünk (a beruházások növelését tervező vállalkozások százalékos aránya, 24 tevékenység átlagát tekintve) 66%-ra emelkedett.  

Prioritások a felsővezetés napirendjén 

Előre tekintve a vezetők nagy lehetőségeket látnak vállalkozásuk folyamatainak átalakítására és fejlesztésére, és a stratégiai prioritások listájának élén ismét a technológia áll. Ezzel párhuzamosan a vezetők ugyanúgy összpontosítanak a nemzetközi terjeszkedésre, a fenntarthatóságra és a tehetségmenedzsmentre. 

A leggyakrabban említett prioritások:

  • 32% A technológiai átalakítás továbbra is a legfontosabb az elkövetkező 3-5 évben. 
  • 25% A nemzetközi terjeszkedés most először szerepel a 3 legfontosabb stratégiai prioritás között. 
  • 25% Az új vagy felülvizsgált fenntarthatósági stratégiák továbbra is kiemelt napirenden vannak. 
  • 25% A tehetségek vonzása és megtartása még mindig fókuszban van.

Átalakulás a digitális világban 

A felsővezetők továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a technológiai fejlődésre, amely átalakítja az üzleti lehetőségeket és stabilabb működést tesz lehetővé. Mint minden innováció esetében, itt is vannak megfontolandó kérdések a szükséges beruházás mértékével és az új technológiákkal járó etikai felelősséggel kapcsolatban, de a vezetők 87%-a bízik abban, hogy felkészült a hosszú távú megoldásokat biztosító technológiai trendekre. 

Emelkedik a nemzetközi növekedés, mint stratégiai prioritás jelentősége 

A vállalkozások egy része a nemzetközi terjeszkedést mérlegeli a 2024-es évben. A vezetők komolyan vizsgálják a nemzetközi terjeszkedés lehetőségeit és a világ azon régióit, amelyek a legvonzóbbak a terveik megvalósításához.   

A nagyobb fenntarthatósági kötelezettségvállalások felismerése

A fenntarthatósággal kapcsolatos felelősség egyre nő, ahogy az üzleti kapcsolatok világszerte egyre kiterjedtebbé válnak, és ahogy a szabályozás egyre összetettebbé válik. A felsővezetők elkötelezettek e kihívásnak való megfelelés iránt, a legtöbb szervezet már jelentést készít (71%), és 72%-uk figyelembe veszi a fenntarthatóságot a pénzügyi tervezésben. A jelentéstétel kevésbé kiemelt területei, köztük az emberi jogok is egyre nagyobb figyelmet kapnak, és a nagyobb belső szakértelem biztosításához szükséges források is növekednek.  

A tehetségek vonzásának új „törvényei”

Az emberekbe való befektetés többet jelent a magas fizetéseknél és bőséges juttatási csomagoknál. A tehetségekért folytatott verseny folytatódik, és a vezetők 76%-a olyan új vagy felülvizsgált stratégiákat preferál, amelyek több tanulási, képzési és fejlesztési lehetőséget kínálnak a legjobb munkaerő vonzása és megtartása érdekében, ami hozzájárul vállalkozásuk hosszú távú növekedéséhez. 

A Mazars felsővezetői felmérése keretében 2023 negyedik negyedévében végzett kutatás során a világ több mint 30 országában mintegy 800 vállalatvezető került megkérdezésre, annak érdekében, hogy jobban megértsük az előttünk álló év lehetőségeit és a jövőben előttünk álló kihívásokat.

A jelentés angol nyelven érhető el.

Kapcsolódó anyagok

Mazars C-suite barometer - outlook 2024
Mazars C-suite barometer - outlook 2024 - key findings