Kiberbiztonság: Elég erős az Ön biztonsági hálója?

A kiberfenyegetések mindenütt jelen vannak. Ez nem paranoia, hanem a szomorú valóság: minden nap újabb hackertámadások, újabb adatszivárgások, újabb kínos helyzetek merülnek fel – és ezeknek az üzleti tevékenységre és a pénzügyi mutatókra nézve egyaránt negatív hatása van. Senki sem kivétel. A támadások célpontjai kis- és nagyvállalatok, valamint közintézmények és magánszemélyek is. Hogyan védekezhetnek a szervezetek?

A 2021 végén világszerte több, mint 1000 felsővezető körében végzett éves felmérésünk (a „C-suite” barometer) felfedte, hogy a kiberbiztonság ma már a vállalati vezetők egyik fő gondja. A hatékony kibervédelem sok vállalat számára egyfajta kényes cselekedetté vált, ennek keretében elsődleges fontosságú egy erős védőháló kiépítse, amely képes tompítani egy esetleges támadás hatásait.

Kutatásunk eredményei:

  • Az üzleti vezetők mindenhol felkészülnek a kibertámadásokra, de továbbra is bíznak abban, hogy ellen tudnak állni azoknak. Az éves felsővezetői felmérésünk keretében megkérdezett üzleti vezetők több mint fele (54%) úgy érzékel, hogy a kiberfenyegetések száma az elmúlt évben növekedett, és 35%-uk arra számít, hogy a következő évben jelentős adatvédelmi incidens éri saját vállalatát. Ennek ellenére a legtöbb vállalat magabiztosnak tűnik a támadásokkal szembeni ellenálló képességét illetően: globálisan az üzleti vezetők 68%-a úgy véli, hogy vállalata adatai "teljes mértékben védettek”.
  • A pénzügyi veszteségek jelentik a legnagyobb észlelt kockázatot. Az általunk megkérdezett vállalatvezetők több mint fele a pénzügyi veszteségeket helyezi a legnagyobb adatvédelmi kockázatok listájának élére. Az aggodalom és a bizalom szintje iparáganként eltérő, a pénzügyi, technológiai és fogyasztókat kiszolgáló vállalkozások a legmagabiztosabbak.
  • A hatékony kibervédelem öt pilléren nyugszik: azonosítás, megelőzés, felderítés, reagálás és helyreállítás. Mindegyiknek van egy fontos technológiai összetevője, de ugyanígy mindegyikhez tartozik egy kritikus emberi komponens is. Az üzletmenet-folytonossági terveket aprólékosan ki kell dolgozni és alaposan tesztelni szükséges, hogy az egész szervezet zökkenőmentesen átvehesse azokat.
  • A gondolkodásmód megváltoztatása a legjobb védekezés a legrosszabbra való felkészülés érdekében. A kiberbiztonság egy gyorsan változó terület: a támadók ma már erősen felfegyverkeztek (beleértve a mesterséges intelligenciát is), és gyakran két lépéssel a célkeresztjükben lévő szervezetek előtt járnak. Ha elfogadjuk, hogy az adatvédelmi incidensek bekövetkezte elkerülhetetlen és szilárd tervekkel rendelkezünk ezek kezelésére, az a legjobb biztosíték arra, hogy a válaszlépések gyorsak, a helyreállítás hatékony és a költségek korlátozottak lesznek.

A kiberfenyegetések itt vannak és nem csak hogy itt is maradnak, de egyre fenyegetőbbek lesznek. A legjobban védett szervezetek azok lesznek, amelyek megerősítik kiberbiztonsági hálójukat. Most van itt az ideje a cselekvésnek.

További információkért töltse le angol nyelvű jelentésünket!

Kapcsolódó anyag

Mazars - Cyber Security Report