Hol kopogtat legközelebb a NAV?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden év elején nyilvánosságra hozza az adott évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit és szempontjait tartalmazó ellenőrzési tervét. Jelen hírlevelünkben összefoglaljuk az idén márciusban közzétett 2024-es ellenőrzési terv főbb céljait, annak érdekében, hogy felhívjuk azoknak az adózóknak a figyelmét, akik ellenőrzéssel különösen érintettek lehetnek, vagy kockázatos területeken fejtik ki tevékenységüket, hogy az év során esetlegesen bekövetkező revízió senkit ne érjen váratlanul.

A 2024-es év ellenőrzéseinek kulcsfontosságú része lesz a kockázatelemzésre épülő differenciált megközelítés, amely jelentős mértékben támaszkodik a NAV informatikai rendszerein (pl. online pénztárgép, EKÁER) keresztül összegyűjtött adatokra. Az ellenőrzések alatt a NAV támogatja azokat az adózókat, akik együttműködő, jogkövető magatartást tanúsítanak, esetükben a hibák javítását célzó segítségnyújtás a fő cél, nem a szankcionálás. Ezzel szemben azok az adózók, akik szándékosan és súlyosan megsértik az adójogszabályokat, határozott fellépésre számíthatnak. Ezért a NAV célja az eddigieknél is differenciáltabb hatósági hozzáállás, ahol az ellenőrzés típusának megválasztásában meghatározó szerepet fog játszani az adózó által tanúsított magatartás.

A NAV ellenőrzési terve szerint kiemelt figyelemre számíthatnak a rendezvényszervezők, a reklám-, marketing-, és médiaszolgáltatók, valamint a kriptovalutából jövedelmet szerzők. Emellett a szépségiparban és a testedzési szolgáltatások területén tevékenykedő adózók is az ellenőrzések középpontjába kerülhetnek. Természetesen a már hosszú ideje vizsgált ágazatok, mint építőipar, a személy- és vagyonvédelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, valamint az értékesítés a webhelyeken, internetes piactereken továbbra is az ellenőrzések fókuszában maradnak.

A kiemelt adózók vizsgálata a jövőben is fontos feladat marad a NAV számára. Továbbá kiemelten fogja vizsgálni az adóhatóság az adókedvezmények igénybevételére vonatkozó jogosultságokat, valamint a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak meghatározásának módszerét.

A digitalizáció előretörésével a tranzakciókra alapozott bevallások és adatszolgáltatások váltják fel a hagyományos bevallási módszereket. Ezért nélkülözhetetlen a folyamatos adatvizsgálat, valamint a rendszerszintű hibák kiszűrése. A NAV éppen ezért fokozottan fogja ellenőrizni az adatszolgáltatásokat, ugyanis a különböző kockázatelemzési modellek csak helyes adatokon alapulhatnak.

A vámellenőrzések terén is fontos változások várhatók. Az importált gépjárművek utáni adó- és áfakifizetések ellenőrzése mellett a vámellenőrzések az e-kereskedelemmel kapcsolatos kihívásokra is koncentrálnak. Az importáruk termékbiztonsága és a hamisított termékek kiszűrése továbbra is ellenőrzési fókusz terület marad.

Összességében a NAV ellenőrzési tervében számos fontos terület kerül a figyelem középpontjába, és az adózók számára is fontos, hogy tisztában legyenek az aktuális szabályokkal és előírásokkal. A jogkövetés és az együttműködés mindig fontos a hatóságokkal való kapcsolattartás során.

Ha a fentiek alapján úgy ítéli meg, hogy az Ön társasága a tevékenysége, vagy folytatott tranzakciói okán a NAV fókuszába kerülhet, érdemes megfontolni egy átfogó adó-auditot vagy akár valamely nagyobb kockázatot rejtő tevékenység (terület) részletesebb átvizsgálását.

Ez a folyamat lehetővé teszi a cég vezetése számára, hogy tisztában legyen a kockázatokkal, és döntést hozzon a nem megfelelő gyakorlat kijavításáról, az adókülönbözetek önellenőrzéssel való helyesbítéséről, még az adóhatósági vizsgálat megkezdése előtt. Ezzel elkerülhető a jelentős adóbírság és késedelmi pótlék. Az átvilágítás további előnye, hogy a kockázatok ismeretében tudatosabban készülhet fel egy esetleges NAV vizsgálatra, mivel döntő jelentőségű, hogy milyen információt és milyen formában adunk át a vizsgálatot végző ellenőrnek. 

Arról nem is beszélve, hogy egy NAV vizsgálatot megelőző konzultáció és átvilágítás eredményeként feltárhatja a ki nem használt adóoptimalizálási lehetőségeket (pl.: adókedvezmény igénybevételére való jogosultság), amelyekkel a társaság csak nyerhet.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdés merülne fel, tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésre!

Kapcsolódó anyag

Adóhírlevél 2024/03.