Brexit – brit állampolgárok jogállása Magyarországon 2022-től kezdődően

Az Egyesült Királyság állampolgárságával rendelkező magánszemélyek részére korábban lejárati idő nélkül kiállított regisztrációs igazolás, valamint állandó tartózkodási kártya a Brexitet követő átmeneti időszakig, de legfeljebb 2021. december 31-ig érvényes. Korlátozott ideig azonban lehetőség van kedvező eljárás mellett nemzeti letelepedési engedélyt kérelmezni az érintett magánszemélyek részére.

Az Egyesült Királyság állampolgárai számára kiadott EGT állampolgár regisztrációs igazolások, tekintettel a Brexit-re, érvényüket veszítik 2021. december 31-ével. Azonban a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény átmeneti szabályai lehetővé teszik számukra nemzeti letelepedési engedély „kedvezményes” igénylését. A kérelmet kizárólag 2021. január 1. és 2021. december 31. között lehet előterjeszteni.

A kérelmet az illetékes hatóság minden esetben harminc napon belül bírálja el. Figyelemmel ugyanakkor a kérelem beadására nyitva álló közelgő végső határidőre, javasoljuk a munkáltatók számára, hogy egyeztessenek a brit (ezen belül akár angol vagy északír) állampolgársággal rendelkező munkavállalókkal, hogy megtették-e a szükséges lépéseket a magyar tartózkodásuk és munkavállalásuk zavartalan folytatásához.

Amennyiben az Önök szervezetének, mint foglalkoztatónak, vagy egyesült királyságbeli munkavállalójának bármilyen segítségre lenne szüksége a fenti témában, a Mazars szakértői készséggel a rendelkezésükre állnak.