Kihirdették az EPR díjakat. Mi lesz veled, környezetvédelmi termékdíj?

Korábbi hírleveleinkben már beszámoltunk a kiterjesztett gyártói felelősségi díj július 1-jétől történő bevezetéséről, melynek részletszabályai 2023. március 14-én, a 80/2023. (III. 14.) Kormányrendeletben jelentek meg. A díjak mértéke mindeddig nem volt ismert, azonban június 2-án megjelent az a miniszteri rendelet is, ami az alkalmazandó díjtételeket rögzíti.

A 8/2023. (VI. 2.) EM rendelet termékcsoportonként tartalmazza a fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj („EPR díj”) egy kg-ra vetített a mértékét.

A környezetvédelmi termékdíj hatálya alá nem tartozó termékek esetében (pl. textiltermékek, fabútorok) eddig is egyértelmű volt a gyártók pénzügyi terheinek növekedése az EPR díj bevezetésével. Ugyanakkor, mivel a termékdíjas termékeknél a fizetendő termékdíjból levonható az ugyanarra a termékre jutó EPR díj, az érintett gazdasági szereplők számára nem volt ismert, hogy milyen arányban tolódik majd el a termékdíjfizetés az EPR díjak felé, illetve az összes pénzügyi teher hogyan viszonyul majd az eddigiekhez.

A most kihirdetett EPR díjak azonban a várakozásokhoz képest jóval magasabbak. Minden érintett gyártó pénzügyi kötelezettsége jelentősen nő júliustól, ami vélhetően a fogyasztói árakban is megmutatkozik majd. A termékdíjas termékek esetében mindemellett a gyártók adminisztratív terhei (pl. nyilvántartásvezetés, bevallás, illetve adatszolgáltatás) is megkétszereződnek, miközben maga a fizetendő termékdíj 0-ra csökken (ha az EPR díj meghaladja a termékdíjat, 0 Ft-os termékdíjjal kell számolni).

Az új szabályozás tükrében hosszú távon megkérdőjeleződhet a környezetvédelmi termékdíj létjogosultsága is, amely gyakorlatilag csak az EPR hatálya alá nem tartozó termékek esetében fog befizetéseket eredményezni az államháztartás felé a jövőben (ilyenek az egyéb kőolajtermékek és az egyéb vegyipari termékek).

Számokban kifejezve a fentieket: míg jelenleg a termékeit műanyag csomagolásban Magyarországon forgalomba hozó gazdasági szereplő a csomagolás után 57 Ft/kg-os környezetvédelmi termékdíjat fizet, addig júliustól 219 Ft-os EPR díj megfizetésére lesz kötelezett kilogrammonként ugyanazon csomagolások tekintetében, ugyanakkor a termékdíj kötelezettsége 0-ra csökken. Azon termékek esetében, amelyek eddig nem estek termékdíj kötelezettség alá, a díjtételek a következőképpen alakulnak: textiltermékeknél 145 Ft/kg, sütőolaj és -zsír esetében 36 Ft/kg, fabútoroknál 17 Ft/kg.

Az egyetlen termékkör, ahol nem lesz több az EPR díj, mint a termékdíj, a fa csomagolás. Így például a fa raklapok esetében az EPR díj mértéke megegyezik a korábbi termékdíjjal (19 Ft/kg).

Bízunk benne, hogy hírlevelünk segítséget nyújt az új szabályok megismerésében. Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdés merülne fel, tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésre!